Chládek chce pro školství oproti letošku až o pět miliard navíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce v roce 2016 zvýšit rozpočet resortu meziročně o tři až pět miliard korun. Rozpočtový výhled na příští rok přitom počítal se snižováním výdajů, takže oproti tomuto návrhu se jedná o nárůst o 8,9 miliardy korun. Peníze by měly jít na zvýšení platů učitelů, vysokým školám, na zlepšení začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol i do sféry sportu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nepovažuje Chládkův požadavek za reálný.

Vyšší náklady jsou také spojené s příchodem silných ročníků do základních škol. Výdaje českého státu na oblast školství jsou pod evropským průměrem. „V EU je průměr 6,1 procenta HDP, my jsme pod čtyřmi procenty. Pro zvýšení kvality školství musíme zvýšit finanční prostředky,“ řekl ministr.

„To je skvělé, že naši tradiční politici vždy oznamují věci do médií,“ podivil se dnes nad nároky ministra školství Babiš. „Určitě to není reálné. My jsme odsouhlasili nějaký deficit a ty požadavky sociální demokracie, která by asi ráda rozdala všechno, nejsou reálné,“ řekl. S Chládkem je ale připraven jednat, až za ním přijde osobně.

Pokud by se učitelům stejně jako všem státním zaměstnancům zvýšily platy o tři procenta, což vyplývá z dohody koalice, znamenalo by to výdaje 1,7 miliardy korun.

Peníze pro kvalitu VŠ

Ministr také zopakoval, že odmítá navrhované snižování částky pro vysoké školy. Navzdory snižování počtu studentů by měly zůstat na letošní úrovni. Vedlo by to ke zvýšení dotace v přepočtu na jednoho studenta, což by mělo přinést zvýšení kvality.

Tři miliardy navíc bude chtít získat pro sport, což by znamenalo navýšení letošního rozpočtu na dvojnásobek. Peníze by měly směřovat na výchovu mládeže a do malých tělovýchovných jednot. „Bez nich nejsme schopni garantovat kvalitní přípravu dětí a udržitelnost malých jednot ve všech regionech,“ poznamenal Chládek.

Nárůst výdajů v řádech miliard přináší snaha o kvalitnější začleňování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol. „Inkluzi musí doprovodit peníze na pomůcky, asistenty, psychology do škol. Asistent se už nebude schvalovat na dobu určitou, ale bude kmenovým zaměstnancem školy a bude mít smlouvu na dobu neurčitou,“ upřesnil ministr.

Ve shodě s premiérem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho prý v těchto požadavcích podpořil. Nyní o nich bude jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Chládek je přesvědčen, že vicepremiér stejně jako ostatní předsedové koaličních stran jasně chápe školství jako prioritu. Nedovede si představit, že by se v této rozpočtové kapitole škrtalo, s čímž počítá rozpočtový výhled.

„Pokud by to takto bylo, tak by ta debata byla velmi vyhrocená. Musím se přiznat, že nevím, jestli bych u toho chtěl být,“ dodal ministr.

Letos má ministerstvo školství na výdaje k dispozici celkem přibližně 136 miliard korun, z toho sedm miliard díky příjmům z Evropské unie. Ve srovnání s rokem 2014 se meziročně výdaje na školství zvýšily o 4,2 miliardy korun.