Chovanec chce po Babišovi další peníze, chybí mu prostředky z EU

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: e15/anna vackova

Ministr vnitra Milan Chovanec chce na středečním jednání vlády získat pro svůj rezort stovky milionů navíc. Peníze potřebuje zejména na projekty, které dříve financovala Evropská unie. Ministerstvo financí v posledním návrhu počítá s tím, že Chovancův resort dostane přes 58,4 miliardy korun.

Ještě letos v červnu ministr financí Andrej Babiš počítal s tím, že vnitro bude mít rozpočet přes 55,8 miliardy korun. Po prázdninových jednáních obou ministr však přistoupil na navýšení. Vnitro získalo přes miliardu korun na řešení uprchlické krize. Tyto peníze půjdou na rozšiřování některých uprchlických táborů nebo na platy zaměstnanců, kteří se touto problematikou zabývají.

Další miliony ministr vnitra o prázdninách od Babiše získal například na přijetí nových policistů a hasičů, pokrytí financování registru smluv, výdaje v souvislosti se státní službou či fond pro dobrovolné hasiče, který je určen pro nákup techniky a opravy hasičských zbrojnice.

Přesná dohoda zatím není

Chovanec před několika dny novinářům řekl, že se s ministrem financí zatím nedohodl na částce, která by se měla pohybovat mezi 800 miliony až jednou miliardou korun.

O financích chce jednat právě na jednání vlády, kde k tomu budou mít příležitost i další ministři. Peníze by šly na projekty, které v minulosti platila EU. Jde podle něj o různé IT projekty nebo elektronizaci veřejné správy. „Jsou potřebné, mají se udržovat a slouží občanům,“ řekl Chovanec.