Chovanec: Není důvod rušit lety do Egypta

Trosky ruského letounu

Trosky ruského letounu Zdroj: ctk/ap

Česko nemá žádnou zpravodajskou informaci, která by ho opravňovala ke zrušení letů do Egypta. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v souvislosti s havárií ruského letadla na Sinajském poloostrově. K odpovědnosti za pád letadla se krátce po neštěstí přihlásili radikálové z Islámského státu působící na Sinaji. Ve středu své tvrzení zopakovali s tím, že to nemusejí ničím dokazovat.

„Předpokládám, že Egypt bude natolik rychlý, aby tu věc vyřešil, aby ji prozkoumal a spolu s ruskými specialisty jasně definovali, kde je příčina toho výbuchu,“ uvedl Chovanec. Připomněl, že Egypt je závislý na cestovním ruchu, nemůže si proto podle ministra dovolit liknavost a dlouhé vyšetřování. „Zatím Rusové sami létají, my nemáme důvod nelétat,“ dodal.

Británie a Irsko zastavily ve středu odlety svých letadel z letoviska Šarm aš-Šajch, odkud ruské letadlo startovalo. V sobotu se k nim přidá i Nizozemsko. „Vzpomeňme si, když byl útok v Tunisu, kdy tam střílel ten člověk se samopalem na pláži, tak Britové byli první, kdo stahoval svoje občany, je to jejich svaté právo,“ dodal Chovanec.

V troskách letadla, které se minulý týden zřítilo na severu Sinajského poloostrova, zemřelo 224 lidí. Stroj patřil ruské společnosti Kogalymavia, která zastavila lety všech svých airbusů, dokud neukončí jejich kontrolu. Podle agentury TASS bylo zatím identifikováno 58 obětí a čtyři z nich byly předány příbuzným k pohřbení. Rovněž bylo ukončeno prohledávání 33 kilometrů čtverečních v okolí vraku letadla. Pátrání pokračuje na zbylých sedmi kilometrech čtverečních.

Egypt je podle diplomacie stabilní

„ČR prozatím zachovává aktuální platné doporučení k cestám do Egypta. Obdobně postupuje většina evropských států,“ napsala česká diplomacie s tím, že v oblasti obecně platí zásada zvýšené obezřetnosti. V současné době podle ministerstva není v provozu žádný přímý let z Česka do Šarm aš-Šajchu. V oblasti by se měly nacházet desítky českých občanů, uvedl úřad.

České ministerstvo zahraničí již před časem uvedlo, že bezpečnostní situaci v Egyptě s výjimkou severu Sinajského poloostrova a západní hranice s Libyí považuje za relativně stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, ale může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. Ministerstvo proto doporučuje cestovat do Egypta, s výjimkou rudomořských letovisek a významných staroegyptských památek, pouze v odůvodněných případech.