Chovanec podepíše reorganizaci policie, jen pokud mu to schválí analýza

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, nemám jediný důvod ji nepodepsat, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr se chce rozhodnout na základě výsledků analýzy, která má na tuto otázku odpovědět. Hnutí ANO podle něj plánované změny zpolitizovalo.

Chovanec zareagoval na vystoupení hnutí ANO, které chce kvůli chystaným změnám v policii vyvolat dohodovací řízení uvnitř vládní koalice. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že pokud změny projdou, zváží svou rezignaci. „Nezlobte se na mě, ale já to nepovažuji za normální politickou kulturu v této zemi,“ uvedl Chovanec.

Hnutí se podle něj vydalo cestou politizace policie. „To chci říct naprosto otevřeně a naprosto nahlas,“ prohlásil Chovanec. Vedení policie ve středu oznámilo, že chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní policejní útvary - proti organizovanému zločinu a protikorupční policie.

Objevily se spekulace, že cílem změn je odstavit šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu, jehož podřízení prošetřují mnoho citlivých kauz.

Pokud by analýza ukázala, že změny ovlivní otevřené kauzy, tak by se podle Chovance musely plány na reorganizaci policie přepracovat nebo odložit. Ministr si to ale nemyslí, protože na přípravě změn policie pracovala několik měsíců a diskutovala o tom s odborníky vnitra. „Když analýza dopadne dobře, tak nemám důvod ji (reorganizaci) nepodepsat, protože tak, jak hnutí ANO zpolitizovalo tuto kauzu, tak není cesty zpět,“ řekl Chovanec.

Ministr zdůraznil, že podobně fungují policejní sbory i v jiných státech. „Není to nic jiného než lépe ty organizace řídit ve prospěch vyšetřování. Odmítám, aby politici nařizovali policii, jak má řešit svoji strukturu“ řekl Chovanec.

Reorganizaci policie připravilo policejní prezidium a tým jeho specialistů. „Pan Šlachta je v hierarchii podřízený policejnímu prezidiu. Policejní prezident a jeho náměstci jsou odpovědní za to, jakou koncepci připraví,“ reagoval Chovanec na dotaz, proč o chystaných změnách Šlachta nevěděl. Podle Chovance by se měl podrobnosti od policejního prezidenta dozvědět v nejbližších dnech.

Změny v policii mohou dle Babiše ovlivnit nezávislost vyšetřování

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by neměl bagatelizovat chystané změny v policii jako personálně organizační, uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Odmítl také, že by se zvažované změny kvůli výhradám hnutí ANO politizovaly, protože proti se jako první postavili státní zástupci. Ohrožena je podle něj nezávislost vyšetřování.

„Doufám, že premiér ani ministr vnitra neberou na lehkou váhu kritiku státních zástupců, kteří se proti plánům policie ostře postavili. O politizaci přece vůbec nejde a pan Chovanec to dobře ví. Jsou to státní zástupci, kteří jako první bili na poplach,“ napsal Babiš.

Právě před politizací reorganizace policie varuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Změny podle něj představují vysoce odbornou záležitost a politici nemají do technických a organizačních otázek fungování policie vstupovat. Policie musí být naopak nezávislá a vyšetřovat závažné kauzy.

Premiér svolává na příští středu před jednáním vlády dohodovací schůzku, na které trvalo hnutí ANO kvůli plánu sloučit Útvar proti organizovanému zločinu a protikorupční policii. Podle Sobotky však na jednání již těžko mohou padnout argumenty, které koalice ještě neprobrala. Požadavku ANO nerozumí, není podle něj dobře, aby se policie politizovala.