Policie chystá vznik centrály proti organizovanému zločinu, vyřadí Šlachtu

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Česká policie chce začít budovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení. Policisté by se zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Oznámil to policejní prezident Tomáš Tuhý. Pokud plány policie získají podporu, mohla by centrála začít fungovat v roce 2020.

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se vedl boj proti organizovanému zločinu z jednoho místa. Činnost police by měla být efektivnější než nyní. Podobně podle Tuhého pracují i policejní sbory v jiných zemích.

Plánovaná reorganizace policie podle Tuhého navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o čtyři tisíce, aby bylo ve sboru přes 44 tisíc lidí. Nabírání nových policistů by podle Tuhého mělo ovlivnit i vznik centrály proti organizovanému zločinu. „Pokud bychom policisty dobrali, tak jsem přesvědčen, že by se koncepce mohla naplnit v roce 2020,“ řekl Tuhý.

V médiích se v minulých dnech objevily informace, že nové plány policie mají za cíl sloučit dva elitní útvary - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Tím by se měl vyřadit ze hry šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Policejní prezident to dnes odmítl. „Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít zájem (Šlachta) se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je tam pevně zakotveno,“ řekl Tuhý. Připustil také, že by mohl postoupit do „vyšší úrovně“.