Chovanec reorganizaci policie podepíše v úterý. Musí odejít, reagoval Babiš

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce podepsat reorganizaci policie po úterní Bezpečnostní radě státu. Zatím prý neslyšel jediný důvod, proč by ji podepsat neměl. Uvedl to v České televizi. S předsedou koaliční KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem se shodl na tom, že na radu by měl být pozván nejvyšší státní zástupce. Pokud Chovanec reformu schválí před středečním jednáním koalice, bude ANO žádat jeho rezignaci, reagoval předseda hnutí Andrej Babiš.

Záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu, podléhá schválení ministra vnitra. „Já jsem zatím neslyšel jediný argument, proč bych to neměl podepsat. Počkám na jednání Bezpečnostní rady státu,“ odpověděl ministr na dotaz, kdy reorganizaci podepíše. „V úterý po bezpečnostní radě podepíšete tu reorganizaci?“ zeptal se znovu moderátor. „Ano,“ odvětil Chovanec.

O svolání Bezpečnostní rady státu požádalo premiéra Chovancovým prostřednictvím vedení policie, které tak reagovalo na informace, že chystanou reorganizaci prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Žalobci pracují s možností, že skutečným cílem změn v policii bylo odstavení šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, a chtějí proto vyslechnout policejního prezidenta.

Proti reorganizaci ostře vystupuje koaliční hnutí ANO. „Pokud to udělá, budeme požadovat, aby odstoupil,“ konstatoval vicepremiér s tím, že takový krok by zásadně ovlivnil vztahy v koalici. Babiš by ho vnímal jako porušení koaliční dohody. K tomu, jak by ANO případně postupovalo dál, se zatím vyjádřit nechtěl. „Nechci spekulovat. Já to dneska nevím, jak budeme reagovat,“ dodal.

Chovanec podle Babiše nemá zájem na tom, aby se situace v koalici zklidnila. „Vystoupení pana Chovance bylo brutální, samé útoky, samé lži,“ komentoval slova vnitra v České televizi, kde Chovanec mimo jiné připomněl některé kauzy související s Babišovým podnikáním. Mluvil mimo jiné o kauze Čapího hnízda nebo Agrotecu, která se podle něj šetří „velmi zvláštně dlouho“.Babiš se debaty odmítl zúčastnit.

Na základě požadavku ANO se k reorganizaci bude ve středu konat koaliční dohodovací řízení. Na úterní bezpečnostní radu nechce Babiš přijít. Premiérovi ale napíše, aby na ni mimo jiné pozval i ministra spravedlnosti za ANO Roberta Pelikána. Ten pohrozil rezignací, pokud plánované změny projdou. Předseda lidovců Bělobrádek dnes na Babišovu adresu uvedl, že pokud se někdo odmítne zúčastnit Bezpečnostní rady státu z politických důvodů, je to neomluvitelné a nízké. K Babišově kritice reorganizace policie doplnil, že do změn ve finanční a celní správě mu také nikdo nemluvil.