Cichanouská se na Foru 2000 setká s Albrightovou nebo Petříčkem

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská během návštěvy v Bratislavě

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská během návštěvy v Bratislavě Zdroj: Reuters

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská během návštěvy v Bratislavě
2
Fotogalerie

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská vystoupí příští týden na konferenci Forum 2000. V jednom z panelů bude debatovat s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem o situaci v Bělorusku a o roli žen v politice v čase krize bude diskutovat s bývalou ministryní zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou polskou socioložkou Karolinou Wigurovou.

V Bělorusku trvají nepokoje od srpnových prezidentských voleb. Po nich se prohlásil vítězem dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko, opozice spojená kolem Cichanouské, ale výsledky voleb označila za zfalšované. Volby neuznala ani Evropská unie.

„Brutální popírání svobodné volby Bělorusů se nás v Česku bytostně dotýká – jde o blízký evropský národ, sdílíme důležitou a neradostnou část moderní historie a pojí nás husté předivo mezilidských vztahů. Jsme poctěni, že se Svjatlana Cichanouská konference zúčastní a budeme jí moci vyjádřit naši podporu“, řekl k tomu ředitel pořádající Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Dalšími účastníky konference Forum 2000 budou íránská advokátka, aktivistka za lidská práva a nositelka Nobelovy ceny míru Shirin Ebadiová, zvláštní zástupce pro lidská práva Evropské unie Eamon Gilmore, profesor evropských studií na Oxfordské univerzitě Timothy Garton Ash, ruský šachový velmistr a občanskoprávní aktivista Gary Kasparov, americký ekonom Jeffrey Sachs či Eileen Donahoe, výkonná ředitelka Global Digital Policy Incubator na Stanfordově univerzitě.

Aktuální ročník Fora 2000 proběhne od 12 do 14. října. Vzhledem k situaci kolem onemocnění COVID-19 se uskuteční on-line.