Číňané ohodnotili Česko ratingem A+, chválí rozumné zadlužení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD

Čínská ratingová agentura Dagong dnes udělila České republice rating "A+". Nově udělený rating pro závazky státu v lokální i cizí měně má výhled "stabilní". Polsko agentura hodnotí o dva stupně horším ratingem "A-" a Maďarsko je na "BBB-", a to s negativním výhledem. Dagong v hodnocení pochválila Česko za "dobře udržovanou konzistenci v hospodářské politice, relativně vysokou úroveň ekonomického rozvoje a rozumnou strukturu vládního dluhu". Informaci přinesl server Patria.cz.

Český ekonomický i finanční systém ale Dagong, která chce vytvářet protiváhu zavedené trojce západních ratingových agentur, označila za „zranitelný“, a to s ohledem na vysokou závislost na mezinárodním obchodu a kapitálu ostatních zemí Evropské unie.

Současný rating Česka od čínské agentury je o stupeň lepší, než je hodnocení závazků Ruska, s nímž Čína udržuje čilé obchodní styky. Z evropských zemí hodnocení českých závazků zaostává za Švýcarskem, Rakouskem a Německem a je mírně pod hodnocením finančních závazků Francie a Itálie. Řecku Dagong udělil nejslabší rating CCC, napsal server Patria.cz.

Dagong předpokládá postupné zpomalení růstu české ekonomiky na 1,7 procenta v letošním roce a 1,6 procenta v příštím roce. Jako důvod uvádí předpokládané následky rozpočtové konsolidace a prohlubování evropské dluhové krize. V loňském roce vzrostl český hrubý domácí produkt (HDP) o 2,3 procenta.

Server uvedl, že úsporné kroky v rozpočtu, které přijímá česká vláda, zajistí podle čínské ratingové agentury pokles rozpočtového deficitu na 3,7 procenta v letošním roce a následně 3,6 procenta v roce 2012. Výši veřejného dluhu ČR odhaduje Dagong na 41,7 procenta a 43,4 procenta v následujících dvou letech. Poměr vnějšího zadlužení by měl zůstat na „nízké“ úrovni 35 procent.