Církev žádá v rámci restitucí majetky na Hradě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Vláda chce urychleně předložit Senátu zákonné opatření, které by mělo zabránit vydání devíti budov a deseti pozemků na Pražském hradě v restitucích katolické církvi.

Arcibiskupství pražské nemovitosti žádá, ačkoli se církev podle ministra vnitra Martina Peciny zavázala dohodou se státem, že si na ně nebude dělat nárok, uvedl server novinky.cz.

Podle ministra Peciny se církev již v roce 2010 zavázala dohodou se státem, že si na hradní budovy nebude dělat nárok a také stáhne ústavní stížnost na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nevyhověl jejím nárokům. Dohodu v květnu 2010 podepsali tehdejší prezident republiky Václav Klaus a pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Správa Pražského hradu v srpnu 2013 dostala dvě výzvy Arcibiskupství pražského na vydání majetku. Jedná se dohromady o devět budov a deset pozemků. Církev žádá o šest domů ve Vikářské ulici, jednoho ve Zlaté uličce, a to včetně pozemků, dále věž Mihulku a kostel Všech svatých i s pozemkem.

V Senátu, který ovládá sociální demokracie, by zákonné opatření mohlo projít, upozorňují Novinky. Opatření však musí ještě schválit budoucí Poslanecká sněmovna. Navíc podle smluv mezi státem a církvemi, které podepsal tehdejší premiér Petr Nečas, mohou církve s výjimkou katedrály sv. Víta a dvou přilehlých domů žádat i o majetek na Pražském hradě.

Ministerstvo vnitra proto nyní navrhuje, aby byl do zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi doplněn paragraf, který z vydávání vyjmul celý areál Pražského hradu.