Církve mají šanci prodat majetek bez daně

Církevní restituce

Církevní restituce Zdroj: E15

Církve, které se rozhodnou prodat majetek navrácený v restitucích, bude tlačit čas. Čím rychleji budou jednat, tím větší mají šanci, že ze získaných peněz nezaplatí devatenáctiprocentní daň z příjmu.

Zákon o vyrovnání s církvemi, který vstupuje v platnost od 1. ledna příštího roku, daňovou úlevu obsahuje. Během závěrečného schvalování ve sněmovně si ale nezařazený poslanec Michal Doktor vydobyl na vládní koalici slib, že normu bude okamžitě následovat novela, která církvím odpuštění daně z příjmu při prvním prodeji restituovaného majetku zruší. Ta zatím není na světě. I v případě, že by se Doktor snažil prosadit novelu jako přílepek k jinému zákonu, může si schvalování ve sněmovně a Senátu vyžádat měsíce.

„Je možné, že než novelizace zákona vejde v účinnost, některý církevní majetek už bude vydán a prodán bez zaplacení daně z příjmu,“ říká pražský právník Karol Hrádela, který se vyrovnáním státu a církví zabývá. Tomu oponuje mluvčí ministryně kultury Markéta Ševčíková, podle níž přezkum listin či identifikaci nemovitostí nelze stihnout během dnů či týdnů. Úřady navíc mají na uzavření smluv šestiměsíční lhůtu.

„Je zřejmé, že církve se nestanou vlastníky nemovitostí v prvních měsících roku 2013, spíše lze uvažovat o konci roku 2013,“ uvedla Ševčíková. Církve, které čekají na vydání majetku dvě dekády, mají ale často všechny dokumenty dobře připravené.

Oslovené církve a náboženské společnosti přesto tvrdí, že se díru v zákoně nechystají využít. „Osvobození od daně z příjmu z prodeje restituovaného majetku nepovažujeme za záležitost zásadního významu, a proto ani uvažované vypuštění tohoto ustanovení není pro církve významné,“ říká vedoucí Správy majetku a ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha.

Člen augustiniánského řádu Juan Provecho zdůrazňuje, že čekání na novelu se augustiniánů nijak netýká: „Od začátku jsme počítali s tím, že nic nebudeme prodávat. Chceme jen pronajímat.“ A tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus zase připomíná, že navrácený majetek často nebude prodejný: „Co se týče naturálních restitucí, tedy fyzického vydávání majetku, náš seznam obsahuje jen několik položek, a to většinou sakrálního charakteru, hřbitovy. Otázka daní pro nás není relevantní.“

Církevní subjekty mohou o majetek za asi 75 miliard zažádat během příštího roku. Nejčastějšími adresáty budou Pozemkový fond a Lesy ČR.