Církve odmítly zásah do restitucí. Existují i jiné cesty, pohrozil Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Euro - Tomas Novak

Církve nesouhlasí s návrhem sociální demokracie na snížení finančních náhrad a vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí. Také se jim nelíbí navrhované omezení účelů, na které by měly být prostředky vyplacené církvím použity. ČSSD se ale s církvemi dohodla na vytvoření pracovní skupiny, která návrh strany posoudí.

Církve a náboženské společnosti jsou ochotny zmírnit finanční náhrady tím, že mohou přijmout část náhrad formou krátkodobých dluhopisů. „Tyto konkrétní otázky mají být dále precizovány kompetentními experty,“ stojí v prohlášení, které poskytlo tiskové oddělení pražského arcibiskupství. Předseda ČSSD Sobotka před jednáním řekl, že řešení s dluhopisy nepostačuje.

Katolická církev uvedla, že nebude žádat o navrácení budov, které jsou nutné k chodu a bezpečnosti Pražského hradu. Odkazuje k dohodě mezi Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu o výměnách budov v areálu, které by oběma stranám poskytly vhodné prostory pro činnost.

„Během dnešního jednání nedošlo k nějakému sblížení postojů sociální demokracie a církví, které se účastní na dohodě o narovnání s církvemi,“ řekl novinářům Sobotka.

Do chystané expertní skupiny by měly nominovat své zástupce církve i ČSSD. „Skupina projedná všechny tři návrhy, se kterými dnes sociální demokracie přišla,“ konstatoval Sobotka s tím, že předpokládá, že jednání skupiny bude trvat několik týdnů. Poté by se znovu sešli stejní zástupci obou stran jako dnes. O tom, kdo ve skupině usedne za ČSSD, bude vedení stran jednat v pátek.

Restituce lze změnit i jinak, pohrozil Sobotka

Na dotaz, zda by se po tu dobu mohlo odložit uzavření koaliční smlouvy s Ano a lidovci, kteří změnu restitucí odmítají, Sobotka řekl: „To jsou dvě věci, které spolu nemusí bezprostředně souviset.“

Sobotka naznačil, že pokud by se ČSSD s církvemi na úpravě restitucí neshodla, existují i jiné možnosti, jak některé aspekty restitucí změnit. Zdůraznil, že ČSSD ale bude dávat přednost dohodě.

Předseda ČSSD už před jednáním se zástupci České biskupské konference, Federace židovských obcí a Ekumenické rady církví řekl, že částečné vyplacení finančních restitučních náhrad formou dluhopisů a snížení o inflační doložku by nepovažoval za dostačující. Jde mu o snížení vyjednané částky 59 miliard korun, které má stát vyplatit vedle navraceného majetku. Církve daly najevo, že se řady svých nároků zřekly při přípravě restitučního zákona. Vyjednaná částka je součástí dohody a zákona, zdůrazňují.