ČNB opět odkládá konec intervencí, pokračovat budou i v roce 2015

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl Zdroj: E15 Anna Vackova

Režim intervencí na devizovém trhu ukončí Česká národní banka (ČNB) pravděpodobně ještě později než začátkem roku 2015. Uvedl to viceguvernér Mojmír Hampl. Podle jeho slov centrální banka ukončí intervence v momentě, až bude mít jistotu, že se k nim nebude muset vracet. Hamplovo prohlášení potvrzuje dřívější odhady analytiků.

Hampl ve své prezentaci uvedl, že ukončení režimu může přijít v jednom nebo několika krocích. Současně s tím upozornil, že se koruna již nevrátí na úroveň, kde byla před intervencemi, protože slabší kurz se tou dobou již promítne do ekonomiky.

„Bankovní rada předpokládá udržování kurzu poblíž 27 CZK/EUR přinejmenším do začátku roku 2015 s tím, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění kurzového závazku a ani domácí úrokové sazby nemusejí v roce 2015 růst tak rychlým tempem, jak naznačuje prognóza,“ uvedl Hampl v prezentaci.

Hamplova slova potvrzují dřívější komentáře analytiků, že Česko stále ještě nad rizikem deflace nezvítězilo. Ačkoliv banka ve své měsíc staré prognóze počítala s tím, že české ceny povyrostou v květnu o 0,6 procenta, zdražovalo se nakonec o třetinu méně. „Čím nižší je inflace oproti prognóze ČNB, tím vyšší je pravděpodobnost, že centrální banka ponechá slabou korunu déle, než zamýšlela,“ uvedl Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Loni v listopadu ČNB intervenovala na devizových trzích s cílem oslabit domácí měnu na méně než 27 korun za euro s garancí kurzu do konce letošního roku. Záměr bankéřů zažehnout růst cen se ale evidentně nedaří podle plánu. Jak prohlašují odborníci, ČNB bude zasahovat do kurzu koruny ještě v polovině roku 2015.

Meziroční inflace v ČeskuMeziroční inflace v Česku|E15

V závěru letošního roku očekává ČNB ceny meziročně vyšší o přibližně dvě procenta. Odhady expertní obce zůstávají střízlivé. „Teprve na podzim by se mohla inflace dostat nad hranici jednoho procenta,“ uvádí Petr Dufek z ČSOB.

Sázka ECB na nižší úroky zvýšila zájem o korunu
Aktuálním snahám ČNB příliš nenahrává ani měnová strategie bankéřů ve Frankfurtu. Sázka Evropské centrální banky (ECB) na nižší úroky totiž zvýšila atraktivitu koruny proti euru. Zvýšený zájem investorů o domácí měnu by ale přidržel české ceny i nadále při zemi. „Pomalý růst cen dohromady s politikou ECB jsou již nyní dostatečně silným impulzem pro oddálení konce intervencí ČNB,“ uvádí Michal Brožka z Raiffeisenbank.