ČNB: Rozpočtový deficit bude do dvou let pod třemi procenty

ČNB

ČNB

Česká národní banka pro letošní rok zlepšila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 3,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Lepší proti předchozím odhadům očekává vývoj i v roce 2012, kdy by měl deficit činit tři procenta. Vyplývá to z dnešní Zprávy o inflaci publikované ČNB. Pro rok 2013 nově centrální banka odhaduje deficit 2,8 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici.

Předchozí odhad ČNB počítal pro letošek s deficitem čtyři procenta a pro rok 2012 s 3,8 procenta. Ministerstvo financí pro letošek počítá s deficitem 4,2 procenta HDP, pro příští rok s deficitem 3,5 procenta.

Deficit veřejných financí, podle oficiální terminologie deficit vládních institucí nebo deficit vládního sektoru, by v roce 2013 měl podle plánů ministerstva financí klesnout na 2,9 procenta HDP. Kolem roku 2016 by chtěla mít vláda veřejné finance vyrovnané.

Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 40,9 procenta z loňských 39,3 procenta, příští rok by měl činit 41,8 procent HDP a v roce 2013 pak 42,4 procenta. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Podle ČNB, která oznámila minulý týden svůj odhad vývoje tuzemské ekonomiky, má letos stoupnout hrubý domácí produkt o 2,1 procenta. V příštím roce banka počítá s růstem HDP o 2,2 procenta. Celková inflace se podle ČNB kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB.