ČNB zhoršila výhled české ekonomiky, shodla se s premiérem i EU

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Zhoršila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 2,5 procenta. Bankovní rada rovněž zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.

V předchozí červencové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP na 2,9 procenta a na tři procenta příští rok. V roce 2016 by ekonomika měla růst podle odhadů ČNB o 2,8 procenta.

„Bankovní rada v této situaci opět konstatovala, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016,“ uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Samotná nová prognóza počítá s udržením kurzu poblíž 27 Kč/EUR a pokračováním intervenčního režimu do prvního čtvrtletí 2016. Rizika možného vývoje jsou v nové prognóze centrální bankou hodnocena jako vyrovnaná.

Intervence plní svůj cíl

Singer uvedl, že bankovní rada dnes nedebatovala o možnosti dalšího uvolnění kurzového režimu koruny. „Ta stávající úroveň kurzu přispívá k tomu, aby se ekonomika navrátila k rovnovážného růstu. Více jsme se o tom nebavili,“ uvedl guvernér.

Vývoj růstu českého HDP

Nyní se vyčerpává první fáze vlivu devizových intervencí, která se projevuje v cenách. „Na druhou stranu v reálné ekonomice začínají ta opatření teprve působit. Jinými slovy, je to teprve začátek,“ dodal Singer.

Guvernér zároveň k ročnímu výročí zahájení intervencí uvedl, že na základě ekonomických údajů plní intervenční režim svůj cíl. „Hrozba dlouhodobé deflace byla přitom ve světle nových údajů o vývoji v zahraničí ještě větší, než napovídaly analýzy dostupné před rokem,“ uvedl.

Napřesrok bude inflace dvouprocentní

Nové odhady ČNB počítají s tím, že inflace se bude postupně dále zvyšovat a na počátku roku 2016 překročí dvouprocentní inflační cíl. Ve čtvrtém čtvrtletí 2015 by měla inflace činit 1,5 procenta a v prvním čtvrtletí 2016 2,1 procenta, uvádí prognóza. Předchozí odhady počítaly s dvouprocentní inflací již ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na nynějších velmi nízkých úrovních do prvního čtvrtletí 2016.

Stejný odhad jako národní banka vyslovil ve středu i premiér Bohuslav Sobotka. „Určitě by nás neměl opouštět optimismus ohledně toho, že česká ekonomika poroste i v příštím roce,“ dodal.

Podle podzimní prognózy Evropské komise z tohoto týdne letos poroste česká ekonomika o 2,5 procenta. Pro roky 2015 a 2016 komise předpokládá růst hrubého domácího produktu o 2,7 procenta. Evropská komise je v odhadu letošního českého růstu nepatrně optimističtější než ministerstvo financí. To počítá letos s 2,4procentním růstem. V roce 2016 i 2017 by ekonomika podle odhadů ministerstva financí měla růst o 2,5 procenta.