ČSSD navolila Sobotkovi vedení přesně podle jeho gusta

Sobotka a Birke

Sobotka a Birke Zdroj: anna vacková

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
17
Fotogalerie

Řadovými místopředsedy ČSSD zůstávají ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Delegáti sjezdu v Brně rozhodli, že je doplní náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanec a náchodský starosta Jan Birke, který je také volebním manažerem strany. Jde o sestavu, kterou doporučoval premiér a znovuzvolený předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Pětici kandidátů vybrali delegáti na brněnském výstavišti už v prvním kole. Neuspěli tak poslanec Jeroným Tejc, který předtím neúspěšně kandidoval i na statutárního místopředsedu, další člen dolní komory Parlamentu Jaroslav Foldyna, ani pražský sociální demokrat Jaroslav Dvořák.

Nejvýraznější podporu dostal od sociálních demokratů Zaorálek, který zaujal delegáty emotivním kandidátským projevem, v němž kritizoval hnutí ANO, oligarchizaci politiky či nerovnoměrné rozdělení příjmů. Bezprostředně před hlasováním si vysloužil potlesk vstoje a odměnou mu bylo 591 hlasů. Birke dostal 486 hlasů, Marksová 477, Hamáček 427 a Dolínek 366. Ke zvolení bylo třeba získat podporu 345 delegátů.

Video placeholde
Milan Chovanec obhájil post druhého muže ČSSD. "Bylo to o Tejcova prsa," poznamenal se smíchem. • Blesk / Zuzana Štíchová


Dlouhodobému kritikovi dosavadního vedení ČSSD Tejcovi kvórum potřebné pro zvolením řadovým místopředsedou uniklo o tři hlasy, Foldynu a Dvořáka podpořilo 262, respektive 57 delegátů.

Z dosavadní sestavy místopředsedů se dnešní volby nezúčastnili Martin Starec a Lenka Teska Arnoštová. Místopředseda pro hospodaření Starec se v únoru ujal nově zřízené funkce ekonomického ředitele strany. Náměstkyně ministra zdravotnictví Teska Arnoštová ráno oznámila, že z volby odstupuje, protože její pražská organizace vybrala Dolínka.

Předsedou ústřední kontrolní komise byl zvolen Roman Váňa. Získal 472 hlasů.