ČSSD: výsledky jsou výrazem nesouhlasu s vládními reformami

ČSSD

ČSSD Zdroj: CTK

Dosavadní výsledky krajských a senátních voleb, které ukazují na vítězství levice, svědčí podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky o tom, že voliči vyjádřili nesouhlas s vládními reformami. "Kromě posílení KSČM je zřetelné oslabení ODS a TOP 09, a to je pro sociální demokracii klíčové," uvedl na brífinku v pražském sídle strany. Čas na spekulace o možné spolupráci ČSSD s komunisty na krajské úrovni bude podle něj poté, kdy bude jasné, kolik kdo získal mandátů.

Za vítězství v senátních volbách bude považovat, když ČSSD získá polovinu z 22 obvodů, kde podle něj její kandidáti postupují do druhého kola. Voliče ČSSD Sobotka nabádá k tomu, aby tam, kde není v druhém kole sociálnědemekratický kandidát, podpořili kandidáty opozičních stran.

Po sečtení dvou třetin okrsků v krajských volbách vede ČSSD v osmi krajích, KSČM ve třech a ODS a Starostové pro Liberecký kraj jsou první každá v jednom kraji. Volební účast zatím vycházela na 36,5 pct. ČSSD po sečtení hlasů ve čtvrtině okrsků vedla v senátních volbách ve 12 obvodech, ODS v pěti, KSČM ve čtyřech a KDU-ČSL ve dvou. V Praze 2 zvítězí podle propočtů ČTK protikorupční aktivista Libor Michálek (za Piráty), v Praze 8 Jiří Dolejš (KSČM) a v Praze 12 dosavadní senátor Tomáš Grulich (ODS).

Sociální demokraté už dnes večer do Lidového domu svolali krajské lídry, aby se dohodli na strategii pro další vyjednávání. Jednání budou pokračovat v neděli. Sobotka děkoval voličům. „V tuto chvíli to vypadá, že ve většině (senátních) obvodů naši kandidáti postoupí, nic ale není rozhodnuto, rozhodne se až ve druhém kole,“ uvedl a vyzval voliče k účasti ve druhém kole senátních voleb, které se odehraje za týden.