Čtyřem lidem hrozí výjimečné tresty za vraždu nepohodlného svědka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kriminalisté obvinili čtyři lidi z několik let staré nájemné vraždy Slováka, jehož tělo bylo zakopáno v lese v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Zavražděný muž byl podle policie nepohodlným svědkem rozsáhlého obchodu s drogami. Zadrženým hrozí až 20 let vězení nebo výjimečné tresty.

Na případu s krycím názvem Korek detektivové začali pracovat loni v květnu, kdy získali informaci o možné nájemné vraždě, jež se měla stát v roce 2012 ve Středočeském kraji. V polovině listopadu 2015 bylo tělo zavražděného nalezeno zakopané v lese v Ralsku.

Kriminalisté pak zadrželi dva Čechy, u nichž našli několik zbraní, a z vraždy obvinili i dalšího Čecha, jenž byl v té době ve vězení kvůli jiné trestné činnosti. Čtvrtým podezřelým je Slovák zadržený na Slovensku na základě evropského zatýkacího rozkazu.

Slovenská objednávka

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka vše nasvědčuje tomu, že obětí se stal Slovák narozený v roce 1974. Vražda se podle policie stala v říjnu 2012 po vzájemné dohodě mezi objednavateli ze Slovenska a vykonavateli na území České republiky.

„Zavražděný se měl na Slovensku stát nepohodlným svědkem rozsáhlého dlouhodobého obchodu s drogami, na kterém se údajně nějaký čas částečně podílel. Následně však začal svým chováním ohrožovat zaběhnutý obchod, a bylo tedy rozhodnuto o jeho dočasném ukrytí v Praze. Krátce po jeho příjezdu do Česka však již měly konkrétní osoby rozhodnout o jeho fyzické likvidaci. K té pak mělo za úplatu dojít na předem připraveném místě v Ralsku,“ uvedl Hanták.