Čuba, Suchý a Pafko půjdou na Hrad. Zeman bude rozdávat vyznamenání

František Čuba

František Čuba Zdroj: spoz.cz

Mezi osobnostmi, které letos prezident Miloš Zeman ve státní svátek 28. října vyznamená, bude zřejmě renomovaný lékař Pavel Pafko a spoluzakladatel divadla Semafor, spisovatel a hudebník Jiří Suchý. Oceněn má být též někdejší předseda legendárního zemědělského družstva Slušovice a Zemanův spolupracovník František Čuba.

Pafko patří k nejuznávanějším českým hrudním chirurgům a odborníkům na operace jícnu. Je emeritním přednostou III. chirurgické kliniky v Motole a „otcem“ plicních transplantací v Česku. Proslavil se jako operatér prezidenta Václava Havla. V prosinci 1996 mu vyoperoval zhoubný nádor v plíci a vedl ošetřující tým.

Vyznamenání mají na Hradě převzít také zakladatel Jazzové sekce Karel Srp či televizní hlasatelka Kamila Moučková, která je jedním ze symbolů odporu proti invazi v roce 1968. Letos od okupace tehdejšího Československa uplynulo 45 let.

Deník Dnes uvedl, že Konfederace politických vězňů letos poprvé své nominace na vyznamenání na Pražský hrad neposlala. Vadí jí, že se Zeman otevřeně nepostavil proti komunismu.