DAKO-CZ představí na Czech Raildays novinky z oblasti pneumatických přístrojů

Zdroj: DAKO-CZ

V Ostravě se od 11. – 13. června koná veletrh Czech Raildays, mezinárodní výstava drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy. Mezi tradiční účastníky, letos jubilejního 20. ročníku akce tradičně patří i DAKO-CZ, český výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla. Na veletrhu se představí tradiční český výrobce z Třemošnice novinky ze své produkce.

„Na letošním veletrhu Czech Raildays představíme novinky z oblasti pneumatických přístrojů, mezi které patří Nová lehká kotoučová brzdová jednotka DAKO KBZ 10 pro nákladní vozy. Novou kotoučovou brzdovou jednotku jsme představili v loňském roce na veletrhu Innotrans, od té doby probíhají typové testy, při nichž už úspěšně proběhly zkoušky odolnosti proti vniknutí prachu a vody, zkoušky hystereze a citlivosti nebo zkoušky funkce stavěče odlehlosti. Od srpna budeme nové kotoučové jednotky dodávat našim zákazníkům,“ uvádí Dagmar Matúšová, generální ředitelka společnosti DAKO CZ, a doplňuje. „Lehká kotoučová brzdová jednotka bude k dostání ve variantě na kotouč 110 a 170 mm.“

DAKO-CZ

Pneumatická řešení DAKO budou dále zastoupena i v oblasti osobní dopravy. DAKO-CZ na veletrhu uvede finální provedení brzdového ventilu DAKO MEMU pro vozy metra a EMU a bezpečnostní šoupátko DAKO SBD1, které slouží k zavedení rychločinného brzdění vlaku.

Z oblasti tramvajové brzdy se společnost z Třemošnice zaměří na ukázku nového provedení magnetické kolejnicové brzdy DAKO KB 1150, která je vyrobena pomocí nové technologie a vyniká vysokým poměrem výkon/cena a výkon/hmotnost. V části týkající se třecí brzdy představí řídící agregáty hydraulické brzdy (PA007, PA009, PA010), nouzový agregát NA001, řídící jednotky řady iRB (01.3, 02.1 05.1), záložní zdroj DST-01 a brzdovou jednotku mezi motor a převodovku.

„Návštěvníci Czech Raildays se mohou při návštěvě naší expozice těšit nejen na ukázku exponátů, ale také na nové české korporátní video, kde se věnujeme popisu naší společnosti a její historii, vizím, certifikacím a patentům a korporátním hodnotám. Připraveny máme zbrusu nové firemní a produktové katalogy,“ popisuje Jana Kavalír, manažerka marketingu DAKO-CZ.

Veletrh se koná v areálu nákladového nádraží železniční stanice Ostrava hlavní nádraží. Stánek společnosti DAKO-CZ najdou návštěvníci veletrhu v pavilonu A1.

DAKO-CZ

Společnost DAKO-CZ je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s více jak 200letou tradicí. Firma s plánovaným ročním obratem kolem 40 milionů eur (což je jedna miliarda českých korun), na kterém se ze 70 % podílí zahraniční zakázky, sídlí v Třemošnici ve východních Čechách. Většinovým vlastníkem společnosti je skupina Czechoslovak Group. Druhým akcionářem je společnost Tatravagónka Poprad, nejvýznamnější výrobce nákladních železničních vozů a podvozků v Evropě.

DAKO-CZ dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Kolejová vozidla s brzdami DAKO je možné vidět nejen v Evropě, ale také v Číně, Indii, Malajsii, Indonésii či Alžírsku, kde společnost spolupracuje se světovými výrobci kolejových vozidel a provozovateli kolejové dopravy.

Společnost má vlastní vývoj, disponuje moderní zkušební laboratoří a konstrukčním pracovištěm.