Další kontr Lessyho: na Kubiceho podal trestní oznámení

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Bývalý šéf policie Petr Lessy pokračuje v krocích na svou obhajobu. Jeho advokát Václav Láska podal trestní oznámení na ministra vnitra Jana Kubiceho - ministr podle Lásky zneužil svou pravomoc, protože neprovedl šetření před Lessyho propuštěním ze služebního poměru. Úřad se ale brání - vlastní šetření ministr provést nemusel, tvrdí mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

„Pan ministr překročil svoji pravomoc, postupoval způsobem, který mu zákon neumožňuje, respektive neudělal to, co mu zákon ukládá, a tím podle mě naplnil skutkovou podstatu zneužití pravomoci veřejného činitele,“ potvrdil ČTK Láska informaci serveru Aktuálně.cz.

Žádná povinnost provést vlastní šetření však podle Nováka v zákoně stanovena není. Kubice se prý rozhodoval pouze na základě usnesení o zahájení trestního stíhaní vydaného inspekcí. „Pan ministr nemůže znevěrohodňovat generální inspekci a státní zastupitelství v jejich zákonných krocích,“ podotkl mluvčí.

Ze strany Lessyho jde o druhý konkrétní krok, kterým chce dokázat, že jeho obvinění a následné odvolání bylo účelové a protiprávní. Prvním důkazem, který předložil včera prostřednictvím svého druhého obhájce Tomáše Sokola, je žádanka o dovolenou. Ta podle něj dokládá, že skutek, z nějž ho viní Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), nemohl v danou dobu provést.

Kopii žádanky má server E15.cz k dispozici,

.

Lessyho GIBS stíhá od konce srpna ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Exšéf sboru prý předal loni 6. září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu s tím, aby je dala jednomu z novinářů.

Lessy však uvedl, že právě tento den byl v Ostravě vyzvednout syna, který havaroval na motorce, z nemocnice, tudíž nemohl dokument nikomu předat. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal právě ministr, který jej téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru.

Informaci o tom, že byl Lessy obviněn, se ministr dozvěděl, jak dříve uvedl, ráno. „Ten samý den v 10:15 už bylo předáváno jeho rozhodnutí (o propuštění) ve Frýdku-Místku panu Lessymu. To znamená, že pan ministr během tří hodin a patnácti minut nastudoval veškeré informace, provedl si údajné šetření, vyhotovil rozhodnutí a doručil jej z Prahy do Frýdku-Místku,“ podotkl advokát s tím, že je to nereálné.