Další mimořádná schůze. Úsvitu a KSČM se nelíbí vydávání majetku církvím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Zákonodárci mají pořádně napilno. Jedna mimořádná schůze sněmovny, která slibuje nekonečná jednání, jim zjevně nestačí. Na popud KSČM a hnutí Úsvit se má dnes uskutečnit další mimořádné jednání dolní komory parlamentu s jediným bodem programu.

Má jím být informace vlády o postupu vydávání majetku církvím. Šéfové obou frakcí Vojtěch Filip a Tomio Okamura totiž tvrdí, že příslušné úřady – spadající pod rezorty kultury a zemědělství – nevyžadují po žadatelích všechny potřebné doklady, čímž porušují zákon.

Představitele církví taková prohlášení nevyvádějí z míry, jsou přesvědčeni, že se žádné excesy nedějí. Připomínají, že stát zatím vydal jen zlomek majetku, o který církve požádaly. „Neumím si představit, že by tam byl nějaký prostor pro věci, které by nebyly stokrát prověřeny,“ míní generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Arcibiskup Dominik Duka ve svém blogu svolání schůze označil za snahu o zviditelnění „skomírající komunistické strany“.

Klérus však jednání se státem nepovažuje za ukončená. „Poté, co skončila naše debata s expertní komisí ČSSD a ANO, Ekumenická rada církve a Česká biskupská konference vydaly výzvu, v níž žádají vládu, aby zahájila dialog o tom, jak mohou a budou stát a církve kooperovat v budoucnu. Tato naše žádost nebyla oficiálně reflektována a stále je na stole,“ konstatuje Holub. V rozhovoru pro deník E15 také zdůrazňuje, že církev je ohledně majetkového vyrovnání se státem obezřetná: „To proto, abychom nebyli vnímáni a priori jako politická síla. Abychom se o svá práva nedrali způsobem, který by byl nazván politickým.“

KSČM a Úsvit nemají pro schválení programu, a tudíž faktického konání mimořádné schůze, dostatek hlasů. Bude tak záležet na hlasech ČSSD a ANO. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek by osobně byl pro to, aby se jednalo. I když je přesvědčen, že podezření iniciátorů schůze jsou bezpředmětná.

Tomáš Holub: Strany kalkulují na roky, církve na celá desetiletí

Jana Havligerová: Šikana církví – s jídlem roste chuť