Další pokuta. Česká pošta má zaplatit 1,5 milionu za zpožděné zásilky

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

České poště se nepodařilo splnit svou povinnost doručovat nejméně 95 procent zásilek do druhého dne. Český telekomunikační úřad jí proto vyměřil pokutu ve výši 1,5 milionu korun. Pro poštu jde o druhou vysokou pokutu za poslední měsíc.

K pochybení došlo už v roce 2012. Regulátor zjistil, že do druhého následujícího pracovního dne podala pošta jenom 93,23 procenta standardních psaní vložených po poštovních schránek. Poštovní zákon ovšem vyžaduje minimální hranici ve výši 95 procent.

ČTÚ: Zpoždění se týkalo 1,5 milionu zásilek

„Rozhodnou skutečností pro vyměření výše pokuty bylo zjištění počtu zásilek, kterých se nezákonné zpoždění mohlo týkat. V posuzovaném případě šlo přibližně o 1,51 milionu zásilek, což správnímu deliktu České pošty dodalo mimořádně velký rozsah,“ vysvětlil mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Maximální možná sankce činí podle zákona dva miliony korun.

Proti pokutě udělené v listopadu loňského roku podala Česká pošta takzvaný rozklad. Ten nyní předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu zamítl, takže sankce je pravomocná.

Už v březnu uložil Český telekomunikační úřad pokutu ve výši 1,45 milionu korun za nedoručování zásilek v okolí Říčan. Pošta podle regulátora v roce 2012 uložila nejméně 400 zásilek bez pokusu o doručení adresátovi. Lidé si v předchozích letech stěžovali na nedoručování zásilek, přestože byli v době doručování doma.

David Klimeš: Pošta pro tebe