Další přeběhlík - Dryml pomůže Zemanovi

Vladimír Dryml

Vladimír Dryml Zdroj: E15

Sociálnědemokratický senátor Vladimír Dryml (ČSSD) nejspíše bude v podzimních krajských volbách kandidovat za Stranu práv občanů – zemanovců (SPOZ). Svůj úmysl pravděpodobně oznámí na čtvrteční tiskové konferenci, kterou pořádá SPOZ.

Přestože se Dryml až do čtvrtka nechce k ničemu vyjadřovat, serveru E15.cz se podařilo získat jeho krátký komentář: „Nepřestupuji do SPOZ, ale dostal jsem určitou nabídku do krajských voleb v kraji, který není dobře veden ČSSD,“ uvedl Dryml na přímý dotaz, zda hodlá oznámit přestup k zemanovcům.

Na čtvrteční tiskovce kromě senátora Drymla vystoupí i Miloš Zeman a dále pak předseda SPOZ Vratislav Mynář a šéf strany v Královéhradeckém kraji Jaromír Mareček. Ze složení účastníků je zřejmé, že nabídka, o které Dryml hovoří, přišla z Královéhradeckého kraje. Ten dosud vede hejtman Lubomír Franc (ČSSD), který se po odvolání středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) stal druhým nejméně populárním krajským šéfem v Česku. Podle červnového průzkumu agentury Sanep má důvěru pouhých 22 procent voličů, což je o celých pět procent méně než v březnu. Francovi nejsou vyčítány korupční kauzy, ale spíše jeho „nevýraznost.“ Dryml byl navíc do senátu zvolen právě v Královéhradeckém kraji, kde také žije.

Sociální demokracie zatím o Drymlovu úmyslu nemá informace, přestože šéf senátorského klubu strany Petr Vícha s Drymlem na toto téma již hovořil. Pokud by ale Dryml kandidoval za jinou stranu než ČSSD bez souhlasu jejího vedení, pak by podle stanov skončilo jeho členství ve straně a v senátorském klubu, uvedl Vícha. Senátorský mandát Drymlovi končí v roce 2014.

Dryml se svým kritickým postojem k vlastní straně netají. Miloši Zemanovi dokonce pro jeho prezidentskou kandidaturu pomohl obstarat desítku potřebných senátorských podpisů, a to jak mezi spolustraníky, tak podle vlastních slov i mezi senátory konkurenčních stran, nevyjímaje občanské demokraty. „ČSSD měla výjimečnou šanci uzavřít jednu ze svých negativních kapitol minulosti a podpořit Zemana na funkci prezidenta. Bohužel opět zklamala, chybovala a současné průzkumy mezi občany dávají jasnou odpověď, kdo má pravdu,” uvedl pro E15.cz.

Dryml nebude prvním politikem sociální demokracie, který dá v krajských volbách přednost kandidatuře za stranu “zemanovců.” Minulý týden oznámila svůj přestup od ČSSD k SPOZ a zároveň svou kandidaturu senátorka Jiřina Rippelová. Už jejím odchodem v Senátu skončila dosavadní nadpoloviční většina ČSSD.

Dryml vstoupil do sociální demokracie v roce 1998. Posléze působil jako ředitel Česko-německé nemocnice ve Vrchlabí a náměstek ministra zdravotnictví Davida Ratha. Od roku 2008 je senátorem a vicehejtmanem Královéhradeckého kraje. V tu dobu proslul aférou, kdy se pokoušel získat kompromitující materiály na svou stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. Oslovil proto detektivní kancelář, která mu potřebné informace měla zajistit. Jenže detektivní agentura kontaktovala novináře. Krajští zastupitelé ho proto vyloučili z klubu a později byl odvolán i z místa vicehejtmana Královéhradeckého kraje.

Autorka je redaktorkou týdeníku EUROEuroEuro