Daňové změny neprojdou. Vláda je předloží znovu

Premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake na zasedání Poslanecké sněmovny 5. září v Praze.

Premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake na zasedání Poslanecké sněmovny 5. září v Praze. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Premiér Nečas rebelující poslance nezlomil. Odpůrci daňových změn z řad poslanců ODS vedení strany neustoupili a daňový balíček při hlasování nepodpoří.

Špičky ODS nepřesvědčily odpůrce daňových změn v poslaneckém klubu občanských demokratů, aby pro ně hlasovali. Očekává se, že Sněmovna nepřehlasuje veto levicového Senátu. Vláda předloží návrh zákona znovu a spojí s ním svou důvěru. Novinářům to řekl po jednání sněmovního klubu nejsilnější vládní strany jeden z rebelujících poslanců Petr Tluchoř.

Prostor pro změny v balíčku daňových opatření je podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) malý. Na případných zásazích do materiálu by se podle ní musela shodnout celá vládní koalice. Na úspěch by tak neměly nárok pozměňovací návrhy, které by ve sněmovně při novém projednávání normy předložila například skupina rebelujících poslanců ODS.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který na základě balíčku už připravil návrh státního rozpočtu na příští rok, hodlá identickou normu ještě dnes předložit na jednání vlády. Kabinet ji chce urychleně poslat do legislativního procesu a spojit s ní žádost o vyslovení důvěry.

Více čtěte:

ODS smír kolem daní nenašla

Klaus: Zvýšení DPH je nerozumný tah, zbrzdí ekonomiku

Vzpoura, která v ODS kvůli zvyšování daní doutnala už delší dobu, včera vypukla naplno. Poslanci Petr Tluchoř a Tomáš Úlehla oznámili, že nepodpoří vládní konsolidační balíček, a vláda tak ztratila většinu 101 hlasů, potřebnou pro jeho schválení. Proti balíčku chtějí hlasovat i Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Jan Florián a Radim Fiala.

Z dnešní poslanecké schůze bude vyřazeno i jednání o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. „Protože není shoda na koaličním balíčku, tak se odloží i hlasování o restitucích,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. S restitucemi má po rebelii v ODS ohledně daňových změn údajně problémy strana LIDEM.