Deset miliard dosud stála migrační krize, peníze zaplatilo vnitro

Ministr vnitra Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Strategii dalšího zvládání vlny uprchlíků z Ukrajiny ve středu probere vláda, Poslanecké sněmovně ji chce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předložit 14. dubna.

Dosavadní náklady na zvládání migrační krize se pohybují kolem deseti miliard korun, řekl v České televizi Rakušan. Do částky se podle něj odrazilo nastavení základních krizových mechanismů, tedy například zahájení provozu uprchlických center nebo úpravy systémů.

Rezort vnitra nyní pracuje se třemi možnými scénáři. První předpokládá, že v České republice bude asi 300 tisíc uprchlíků, podle druhého 500 tisíc až 600 tisíc a vnitro zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války.

Za nejrealističtější variantu Rakušan označil i po konzultacích se sociology druhou možnost. „Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ uvedl. Strategii chce předložit ve středu vládě, poslancům pak v polovině dubna.