Diag Human se chlubí dalším vítězným soudem, Česko má platit téměř 15 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Soud
Josef Šťáva
Josef Šťáva
4
Fotogalerie

Letitá kauza má pokračování. Belgický odvolací soud v listopadu pravomocně uznal rozhodčí nález přisuzující společnosti Diag Human odškodné ze strany českého státu. S odkazem na vyjádření firmy o tom informoval server HlídacíPes.

Verdikt přiznává firmě Josefa Šťávy kvůli překaženému obchodu s krevní plazmou nárok na odškodné ve výši 14,5 miliardy korun. Podle Diag Human je to po výroku lucemburské justice už druhý konečný rozsudek v rámci Evropské unie.

„Uznaný dluh by měl být ze zákona jako výdajová položka součástí návrhu státního rozpočtu. Rozhodnutí je pravomocné a vykonatelné,“ říká pro server HlídacíPes právník Diag Human Jan Kalvoda.

"Rozhodnutí belgického soudu zatím nebylo doručeno. Jakmile se tak stane, Česko se s rozhodnutím seznámí a nepochybně využije opravného prostředku k Nejvyššímu soudu Belgie. V případě, že dojde ze strany společnosti Diag Human SE k jakýmkoliv právním krokům vůči majetku ČR, využije Česká republika všechny právní prostředky k zajištění jeho ochrany," sdělila ČTK ředitelka odboru komunikace ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Spletitá kauza kolem společnosti Diag Human se táhne roky, jak v létě připomněl server E15.cz. Její prapůvod leží v roce 1992 u tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara a jeho nepříznivého výroku, kvůli kterému sešlo z obchodu s krevní plazmou, o nějž Diag usiloval.

Za ušlý zisk musel stát po prohrané arbitráži v roce 1997 zaplatit Šťávově firmě náhradu škody ve výši 327 milionů korun. Nebylo to vše. Arbitráž z roku 2008 přiznala Diagu náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun, která denně narůstá o úroky ve výši 1,3 milionu.