Diamanty Nagyové prý byly jen půjčené. Tvrdí obchodník se šperky

Jana Nagyová míří s Petrem Nečasem a svým advokátem k výslechu

Jana Nagyová míří s Petrem Nečasem a svým advokátem k výslechu Zdroj: ctk

Drahé šperky, které nalezla policie u Jany Nagyové, nyní Nečasové, prý byly zapůjčené od šperkařské firmy ALO Diamonds. Firma měla šperky Nagyové poskytnout několikrát do roka. V bytě tehdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase byly cennosti za deset milionů korun, kromě šperků třeba značkové kabelky a šátky.

Podle médií možná šlo o úplatky za protislužby, například za umožnění schůzky s Nečasem. Nagyová je s Nečasem obviněna z korupce a obžalována ze zneužití vojenské rozvědky.

Mluvčí ALO Diamonds Kamil Chalupa deníku Dnes řekl, že firma půjčovala šperky Nagyové pravidelně, protože jako pravá ruka premiéra měla příležitosti „k propagaci výrobků“ firmy na oficiálních akcích. ALO Diamonds podle Chalupy půjčuje šperky řadě známých osobností.

Majitel šperkařské společnosti Alojz Ryšavý byl Nečasovi a Nagyové na svatbě a navrhoval jim snubní prstýnky. Policisté si již měli vyžádat doklady o půjčkách, bližší informace ale nechtěli vyšetřovatelé uvést. ALO Diamonds v Dnes uvedla, že Nagyové půjčila klenoty v hodnotě několika stovek tisíc korun. Policie však u Nagyové doma objevila cennosti zhruba za deset milionů.

Policejní odposlechy podle deníku naznačují, že Nagyová si možná nechala kupovat drahé dárky za protislužby. K dárkům se přihlásili například šéf energetické firmy ČEZ Daniel Beneš a exšéf Pozemkového fondu Petr Šťovíček, ale popřeli, že si tím chtěli šéfku Nečasova kabinetu zavázat. Dárky měl Nagyové dávat i lobbista Ivo Rittig.

Zneužití a sledování

Kauza Nagyová se dostala na veřejnost před rokem, kdy policie provedla rozsáhlý zátah na úřadu vlády a dalších místech. Policisté tehdy zadrželi devět lidí, mimo Nagyové třeba ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu či tři exposlance za ODS.

Nagyová čelí obžalobě ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování tehdejší manželky premiéra Radky a dalších lidí. Kriminalisté dále Nagyovou a Nečase viní z podplácení tří exposlanců. Třetí větev kauzy zahrnuje vynášení informací z Bezpečnostní informační služby, obvinění čelí kromě Nagyové Rittig a další dva lidé.

 

 

 

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci