Dlouhý: Česká ekonomika je v lepším stavu než loni a dále poroste

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: CTK

Kandidát na prezidenta Hospodářské komory Vladimír Dlouhý věří, že česká ekonomika proste rychleji, než jsou odhady Mezinárodního měnového fondu. Ten očekává letos růst o 1,9 procenta a příští rok o dvě procenta. "Česká ekonomika je v lepším stavu než loni," řekl Dlouhý v rozhovoru s ČTK.

Zásadní úkol je podle něj dostat výkon ekonomiky bez zvýšení zadluženosti na trajektorii vyššího růstu, než je v průměru v EU a v okolních státech. Upozornil na paradox, kdy ČR měla v minulých letech mezi sousedními zeměmi nejhorší výsledek HDP, a přitom byla makroekonomy a finančními trhy hodnocena pozitivně jako stabilní ekonomika s nízkými deficity, malou zadlužeností a pevnou měnou.

„Pokud nepřijde nová krize eura, budeme růst. Ale jak moc, to souvisí nejen se strukturálními změnami, ale i těmi malými. To vyžaduje drobnou mravenčí práci vlády i profesních komor, aby zlepšily podmínky pro podnikání v této zemi,“ uvedl Dlouhý.

Vyhrocené diskuse o zásahu ČNB

Diskuze o intervencích České národní banky na oslabení kurzu koruny loni v listopadu byly podle Dlouhého zbytečně emocionálně vyhroceny. Základním cílem centrální banky není hospodářský růst, ale měnová a cenová stabilita, připomněl. Podle svých pravidel tak prý banka jednala správně. Diskuze by se ale měla vést obecně o rolích centrálních bank, nejen ČNB, ale americké Fed, Evropské centrální banky či Bank of England, podotkl.

Budoucí vývoj ekonomiky bude záležet i na činnosti vlády. Upozornil, že její součástí je i 'propodnikatelská' strana, která podporuje investice, rozvoj dopravní infrastruktury, vyšší tlak na snížení přeregulace a zlepšení podnikatelského prostředí. „Mělo by se to začít naplňovat,“ poznamenal. Důležité podle něj bude to, aby již během druhého pololetí se tyto sliby přetavily do konkrétních kroků. „Znervózňuje mě to, že je vláda stála ponořená do politických otázek,“ dodal. Třeba zákon o veřejných zakázkách podlamuje všechno a znemožňuje rozběh projektů ve stavebnictví, uvedl jeden z příkladů.