Do Prahy přijede v březnu polský prezident, navštíví Zemana

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda Zdroj: ctk/ap

Do Prahy na jaře přijede na první oficiální návštěvu polský prezident Andrzej Duda. Dnes to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle deníku Hospodářské noviny do Česka přijede v březnu i s manželkou, pravděpodobně navštíví pouze Prahu. V České republice by měl být dva dny.

Konzervativec Duda se prezidentského úřadu ujal loni na začátku srpna. Od té doby ze sousedních zemí navštívil Německo nebo Ukrajinu. S českým prezidentem se již setkal během summitu visegrádské čtyřky a Chorvatska, který se konal na začátku října v Maďarsku. Na setkání, které se podle Ovčáčka konalo „v přátelské atmosféře“, oba politici probrali bilaterální témata nebo otázky infrastruktury.

Hospodářské noviny s odvoláním na radní polského velvyslanectví v Praze Izabellu Vollejko-Chwastowiczovou uvedly, že program návštěvy se bude připravovat ve druhé polovině ledna. Kvůli nedostatku času se návštěva zřejmě omezí jen na Prahu. Duda pravděpodobně bude chtít navštívit katedrálu svatého Víta.

Ovčáček program nechtěl zatím komentovat. Oba prezidenti ale podle něj budou jednat o klasických bilaterálních tématech včetně ekonomické spolupráce, mluvit budou i o problémech, které trápí Evropskou unii, tedy například migraci. Právě pohled na migrační krizi Zemana a Dudu spojuje. Liší se ale naopak v názoru na vztah k Rusku, kterého se Polsko obává.