Do zdravotnictví přitečou miliardy, zvednou platy a nahradí poplatky

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Úhradová vyhláška přidá v roce 2015 na zdravotní služby deset miliard korun, nemocnice dostanou na pětiprocentní navýšení platů i kompenzaci zrušených poplatků, řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Celkem na zdravotní péči by v příštím roce mělo jít 239 miliard korun. Nárůst o devět miliard oproti letošnímu roku je z vyššího výběru pojistného, miliarda z rezervních fondů zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo zpracovává připomínky legislativní rady vlády, ve čtvrtek bude definitivní verze dokumentu hotová. „Úhradová vyhláška na příští rok je prorůstová a zajišťuje priority, kterými jsou kompenzace zrušených regulačních poplatků, zvyšování platů a mezd o pět procent a kvalitní a dostupnou péči,“ shrnul ministr. Podle něj dostanou zdravotnická zařízení dostatek peněz, aby mohla fungovat bez zbytečného stresu a existenčního ohrožení.

Úradová vyhláška stanoví hodnoty bodu, jimiž jsou oceněny léčebné a preventivní výkony, určí výši úhrad zdravotnických služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a vymezí regulační omezení pro rok 2015.

Ministr poznamenal, že při přípravě vyhlášky vyšli co nejvíce vstříc požadavkům lékařů i nemocnic, s každým splněným požadavkem se ale objevil další, a kdyby je měl splnit, potřeboval by navýšení o 50 miliard korun. Z desetimiliardového navýšení půjde 4,2 miliardy na náhradu regulačních poplatků, navýšení úhrad za péči o 1,6 miliardy dostanou ambulance, 0,5 miliardy specializovaná centra a 3,8 miliardy lůžková péče.

Odkud brát? Stoupl výběr pojistného

Cílem úhradové vyhlášky je podpořit kvalitu a dostupnost péče, umožnit poskytovatelům růst příjmů odpovídající možnostem systému, pokračovat ve sjednocování způsobu úhrad ambulancím v nemocnicím a mimo nemocnice.

Ministr rovněž informoval, že zaměstnanecké zdravotní pojišťovny evidují ke konci roku čtyřmiliardový zůstatek a mají naplněny rezervní fondy. Všeobecná zdravotní pojišťovna má zhruba nulový zůstatek. Letos nenaplnila rezervní fond. V průběhu příštího roku splatí půlmiliardu z půjčky státu.

Více peněz mohou vydat zdravotní pojišťovny na péči proto, že stoupl výběr pojistného a další nárůst se očekává i v příštím roce. Pojišťovny také použijí na péči část peněz určených původně na vlastní provoz, konkrétně to má být 700 milionů korun. O 600 milionů by měly snížit rezervy a ty také dát na péči.

Svatopluk Němeček: Není důvod, proč by nemocnice neměla být v zisku