Dohoda o dodání obrněnců CV90 se blíží. Česko podepsalo memorandum s výrobcem

Bojové vozidlo CV90

Bojové vozidlo CV90 Zdroj: BAE Systems

Bojové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
Bojové vozidlo CV90
5
Fotogalerie

Nová bojová pásová vozidla pro českou armádu jsou blíže skutečnosti. Ministerstvo obrany podepsalo nezávazné memorandum se Švédskem a společností BAE Systems, které má předcházet objednávce strojů CV90. Ty mají ve výzbroji české armády nahradit letitá bojová vozidla pěchoty. 

Memorandum podepsal v úterý ministerstký náměstek, potvrdila šéfka rezortu obrany Jana Černochová (ODS) v přáslavických kasárnách, kde slavnostně přebírala první z tanků Leopard darovaných české armádě Německem.

Podle návrhu budoucí dohody, obsaženého v memorandu, by Česko mělo získat nejnovější verzi vozidla CV90, označovanou jako CV90MkIV.

Armáda požaduje 210 nových vozidel. Česko by za ně mělo zaplatit nanejvýš 51,7 miliardy korun včetně daně z přidané hodnoty, oznámila Černochová. Cenová nabídka platí do června příštího roku, o závazné smlouvě se má jednat v první polovině příštího roku.

Do výroby švédských bojových vozidel by se měly zapojit i české firmy. Například státní podnik VOP CZ má vyrábět podvozky. Nyní Černochová uvedla, že české firmy by se na zakázce mohly podílet ze 40 procent. 

Vy výzbroji české armády mají CV90 nahradit vozidla BVP pocházející z dob Sovětského svazu. Stroje budou tvořit páteř těžké brigády, kterou se Česko v rámci NATO zavázalo vytvořit do roku 2026. Armáda požaduje vozidla v sedmi verzích, většinou půjde o bojové vozidlo schopné uvézt 11 vojáků a s kanonem ráže 30 milimetrů. Další stoje mají být ve velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací a zdravotnické variantě a jako dělostřelecká pozorovatelna.

Česko letos v létě zrušilo po léta se táhnoucí výběrové řízení na dodání pásových bojových vozidel pěchoty. Ministerstvo obrany se na základě právní analýzy rozhodlo, že osloví přímo právě společnost BAE Systems.

V srpnu ministryně Černochová a její slovenský protějšek Jaroslav Naď uzavřeli dohodu, že obe země budou při jednáních o nákupu vozidel CV90 postupovat společně. Slovensko smlouvu o nákupu 152 vozidel pro svou armádu uzavřelo minulý týden.