Dotace pro malé obce se zvednou na 115 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erben Eduard

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) příští rok zvýší dotace pro malé obce z původně plánovaných 65 milionů korun na 115 milionů korun. Obnoveny budou například dotace zaměřené na opravu sakrálních staveb. Oznámil to ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Dotace prakticky bez rizika korupce, tvrdí ministr

Minulá vláda Petra Nečase podle Lukla finanční podporu určenou malým obcím plánovala příští rok kvůli úsporným opatřením snížit ze 160 milionů korun v roce 2012 až na 65 milionů korun. Letos bylo na tyto dotace vyčleněno 100 milionů korun.

„Považuji za velkou chybu snižovat podporu pro menší obce. Jde o dotace do 400 tisíc korun, které jsou nejen efektivní, ale mají prakticky nulový korupční potenciál,“ zdůvodnil Lukl chystané zvýšení dotací.

Půjde také o sakrální stavby

Po roční pauze se příští rok znovu otevře například dotační titul zaměřený na obnovu sakrálních staveb ve správě obcí. Loni o tyto dotace požádalo 359 obcí a mezi 145 úspěšných žadatelů bylo rozděleno bezmála 30 milionů korun.

„Nejde o podporu církví. Jde výhradně o peníze pro obce, které mají ve správě i drobné sakrální stavby, například hřbitovní zdi či boží muka. Podle zájmu z loňského roku je evidentní, že obce si takovou formu dotace zaslouží,“ podotkl Lukl. O dotace na sakrální stavby budou moci obce žádat od 1. prosince.