Druhému pilíři zvoní hrana. Skončí do léta

důchodci, ilustrační foto

důchodci, ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Penzijní reforma, kterou prosadila Nečasova vláda, by měla definitivně skončit nejpozději v létě. Nalezení způsobu, jak zrušit druhý pilíř penzijního systému, je nejdůležitějším úkolem nové důchodové komise vzniklé z popudu Sobotkova kabinetu. Poprvé se za hojné účasti sešla včera, řešila však jen organizační záležitosti.

Zadání má však komise jasné. Od roku 2016 si už lidé nebudou moci převádět část příjmů jako spoření na penzi. Dotkne se to zhruba osmdesáti tisíc drobných střadatelů, ti pak nejspíš budou už naspořené prostředky převádět do modifikovaného třetího pilíře. Alespoň tak vypadá předběžná představa sociálnědemokratických expertů.

Zrušení druhého pilíře je záležitost poměrně časově akutní, budeme se zaměřovat především na tuto agendu, uvedl předseda komise Martin Potůček.

Komise má i další úkoly, celkově je jich šest. Řešit má nové stanovení věku pro odchod do důchodu, vymyslet mechanismus valorizace penzí a také parametry, jež by při stanovení výše důchodu braly v potaz zásluhovost. Do výpočtu důchodových dávek by se také měl promítnout počet vychovaných dětí.

V penzijním připojištění by větší roli – podle představ odborů i Potůčka – měli hrát zaměstnavatelé. Tyto změny by byly platné od roku 2017. Vzniknout by také měla webová stránka, která by zveřejňovala zprávy z jednání komise či informace o chystaných záměrech. K nim by lidé mohli posílat své připomínky.

Zasedání se včera účastnily všechny strany ve sněmovně. Nechyběli zástupci rezortů, odborů, zaměstnavatelů, centrální banky či České správy sociálního zabezpečení. Na setkání byl i Vladimír Bezděk, který v minulosti vedl dva týmy, které chystaly podklady pro důchodovou reformu. Stálým členem komise by mimo jiné měl za TOP 09 být exministr financí Miroslav Kalousek, ODS do ní vyslala poslance Adolfa Beznosku.