Druhý pilíř penzí může začít platit od nového roku

důchodce

důchodce

Poslanecká sněmovna dnes schválila vládní návrh na zavedení reformního druhého důchodového pilíře, a to od příštího roku.

Předloha přečkala návrh KSČM na její zamítnutí a míří do Senátu, v němž má levice většinu. Norma je v podstatě technickým dokončením reformy penzí, která už byla schválena. Debata o ní v dnešním závěrečném schvalování nebyla. Pro návrh hlasovalo 94 poslanců, proti jich bylo 79.

Výhodnost účasti ve druhém pilíři podle profesíVýhodnost účasti ve druhém pilíři podle profesí | CSOB

V předloze jde o technické dokončení důchodové reformy, která už byla dříve schválena. Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

O penzijní miliardy se strhne boj

Nenechte se napálit

Stavební spoření jako součást důchodového systému?

Poslanci schválili i takzvaný změnový zákon k předloze. Rovněž tato předloha čelila návrhu KSČM na zamítnutí. Schválením obou návrhů dopolední jednání sněmovny skončilo. Odpoledne se poslanci sejdou na schůzích ke zřízení vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA a k vyslovení nedůvěry vládě, které podnítila opozice.

penzijní reformapenzijní reforma | ha