Důchodci chtějí pracovat, práce ale není. Počet nezaměstnaných roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Počet lidí, kteří nemohou najít práci, v prvním čtvrtletí letošního roku opět stoupl, zaměstnání nesehnalo meziročně o 23,6 tisíce pracovníků více. Nezaměstnanost se podle údajů Českého statistického úřadu zvýšila o 0,4 procenta na 7,5 procenta. O práci by přitom rádo zabojovalo i 244 tisíc neaktivních důchodců.

Meziročně se zvýšil o 11,2 tisíce také počet dlouhodobě nezaměstnaných. „Rostoucí nezaměstnanost ukazuje, že situace na trhu práce v současnosti není optimální, a dále se zhoršuje. Proto v letošním roce nemůžeme čekat žádné zásadní zlepšení. V létě díky sezónnímu efektu poklesne nezaměstnanost, ale rozhodně ne na hodnoty podobné loňským,“ konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub. Dodal, že systematický pokles nezaměstnanosti lze očekávat až v příštím roce.

Celková zaměstnanost se podle statistiků zvýšila v prvním čtvrtletí meziročně o 49,1 tisíce lidí, míra zaměstnanosti 15 až 64letých dosáhla 66,8 procenta a meziročně vzrostla o 1,2 procenta. O zbývající 33,2 procenta se podle Ondřeje Nývlta z Českého statistického úřadu dělí lidé ekonomicky neaktivní, tedy například ženy na mateřské dovolené nebo studenti.

Vývoj nezaměstnanostiVývoj nezaměstnanosti | CSU

Počet zaměstnaných meziročně vzrostl o 49,1 tisíce lidí, tedy jedno procento, na 4,9 milionu. Většina pracujících nastoupila na pozici zaměstnance. Počet podnikatelů včetně pomáhajících rodinných příslušníků oproti tomu klesl o 29 tisíc na 868,9 tisíce a jejich podíl se snížil na 17,8 procenta. Růst zaměstnanosti se promítl hlavně v odvětví služeb.

Počet nezaměstnaných dosáhl 392,8 tisíce, z toho bylo bez práce 197,6 tisíce žen. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných osob byl 43,3 procenta.

Tradičně měli větší šanci najít uplatnění vysokoškoláci, mezi nezaměstnanými jich bylo pouze 2,5 procenta. Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině lidí se základním vzděláním, jde o 29,5 procenta, a nadprůměrná je i v početné skupině lidí se středním vzděláním bez maturity, a to včetně vyučených. Poptávka je podle Kozuba třeba po lidech s odborným vzděláním s maturitou jako jsou mechanici, svářeči, ale i tesaři.

Důchodci chtějí pracovat

Velký zájem je o práci ve skupině lidí, kteří jsou již v důchodovém věku. Více než pětina neaktivních důchodců do sedmdesáti let si přála podle průzkumu Českého statistického úřadu v době ukončení pracovní činnosti dále pracovat. „Neaktivní důchodci jsou tak výraznou pracovní rezervou, jejíž využití je při současné situaci na trhu práce problematické,“ informovali statistici.

DůchodciDůchodci

Česká republika se s délkou pracovního života drží pod evropským průměrem, který v EU činí 34,7 roku, u nás je to 33,9 roku. Ekonomicky neaktivní důchodci ukončili podle Českého statistického úřadu pracovní činnost převážně z důvodu dosažení věku odchodu do starobního důchodu, nebo jiného druhu důchodu. Každý dvacátý neaktivní důchodce pak uvedl, že hlavní příčinou odchodu z aktivního života byla ztráta práce a nemožnost najít jiné zaměstnání.

Délka pracovního životaDélka pracovního života

: