Důchodcům vzrostly životní náklady více než většině domácností

důchodce

důchodce

Domácnostem důchodců vzrostly v letošním prvním pololetí proti loňsku životní náklady o 2,9 procenta. To je více, než činí celorepublikový průměr pro všechny tuzemské domácnosti. Celkem totiž všem českým domácnostem stouply životní náklady o 1,8 procenta. Vyplývá to z podrobného členění Indexu spotřebitelských cen (životních nákladů), které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Například náklady na potraviny a nealkoholické nápoje se důchodcům zvýšily oproti loňsku o 4,7 procenta, výdaje do bydlení, vody, energií a paliva o 4,4 procenta, výdaje na dopravu stouply o 3,5 procenta a na zdraví o 4,2 procenta. Naopak se jim snížily náklady na odívání a obuv a na zařízení domácností a opravy.

Pro všechny domácnosti od ledna do června životní náklady nejvýrazněji vzrostly u potravin a nealkoholických nápojů, a to o 4,6 procenta, uvedli statistici. U alkoholických nápojů a tabáku se zvýšily o 3,4 procenta, u zdraví o tři procenta a v případě bydlení a energií o 2,5 procenta. I zde poklesly životní náklady u odívání a obuvi a u bytového zařízení a oprav.