Důchody se v roce 2022 zvýší hned dvakrát. Stát to vyjde na desítky miliard

Zhruba polovina starobních penzistů dostane v roce 2022 dvakrát přidáno v řádu vyšších stovek korun.

Zhruba polovina starobních penzistů dostane v roce 2022 dvakrát přidáno v řádu vyšších stovek korun.

Rostoucí inflace v novém roce zatíží seniory a další lidi pobírající penze mnohem více než v roce 2021. Částečně jim pomohou platné paragrafy, které na raketové zvyšování cen reagují valorizací dávek. Přidáno dostanou penzisté dokonce dvakrát. Poprvé už od ledna a pak ještě od poloviny roku.

„Mimořádná valorizace by byla od 1. července,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který bude proto žádat o posílení rozpočtu svého úřadu. Míní, že částka by se mohla pohybovat kolem 12 miliard korun. Dosavadní finanční plán na příští rok předpokládal, že důchody budou stát 524,6 miliardy.

Zvýšení už na začátku roku

Na začátku roku se průměrná penze zvýší o 805 korun, od druhého pololetí se zatím předpokládá nárůst o 670 korun. „Pokud by se zdražovalo více, valorizace by byla samozřejmě vyšší,“ řekla v listopadu tehdejší šéfka rezortu Jana Maláčová (ČSSD).

K lednovému přilepšení schválila před volbami třísetkorunový bonus minulá vláda. Jinak by zákonná valorizace činila v průměru 505 korun.

Zvýšení se dotkne téměř 3,5 milionu vyplácených důchodů včetně invalidních, vdovských, vdoveckých a dalších. Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky, není nutné o něj žádat. Prvně se růst promítne do důchodů splatných po 31. 12. 2021.

Kalkulačka důchodový věk >>>

Jak funguje valorizace

Zhruba polovina starobních penzistů dostane dvakrát přidáno v řádu vyšších stovek korun. Týká se to těch, kterým stát posílá v rozmezí od 14 do 18 tisíc měsíčně. Důchodci pobírající více si v první i druhé fázi polepší o tisícikorunu. U zbývajících se bude valorizace pohybovat od dvou do čtyř set korun.

Zákon stanoví, že stát musí penze mimořádně valorizovat, pokud inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne pět procent. Podmínkou je, že ceny nad tuto hranici musí vzrůst oproti poslednímu měsíci, podle něhož se počítala předchozí valorizace. Přidání pak následuje po pětiměsíční lhůtě, která vyprší právě před prázdninami.

Že stát směřuje kvůli inflaci k dalšímu zvýšení důchodů, potvrdilo i ministerstvo financí. To odhadlo, že většina seniorů by od poloviny roku mohla dostat o 650 až 730 korun více.

Při výjimečné valorizaci se podle zákona zvedá zásluhový díl penze o tolik procent, o kolik stoupaly ceny. Ty v říjnu meziročně výrazně poskočily na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Inflace byla nejvyšší za posledních třináct let. Průměrný starobní důchod v současnosti činí 15 411 korun.

Výdaje rostly už za Babišovy vlády 

Poprvé důchody mimořádně vzrostly v létě 2008 za vlády Mirka Topolánka (ODS). Zákon původně počítal se zvláštní valorizací až při zvýšení cen o deset procent. Snížení limitu na pět procent prosadil exministr práce Petr Nečas (ODS).

Valorizace, a zejména dodatečné stokorunové bonusy Babišovy vlády připravují penzijní systém navázaný na státní rozpočet o desítky miliard korun. Například každá stokoruna, o niž důchody vzrostou, ho zatíží zhruba třemi miliardami korun ročně. Pokud by se tedy průměrná penze příští rok zvedla celkem o 1500 korun, mohlo by to znamenat až o 45 miliard více.

Rodičovský příspěvek 2022

Video placeholde
Rodičovský příspěvek 2022 • Videohub

Objem peněz vyplácených na důchody dramaticky rostl i loni, kdy stát vyplatil 507,6 miliardy korun. Meziroční zvýšení dosáhlo historického maxima pěti desítek miliard, zjistila Česká správa sociálního zabezpečení. Důvodem byl také propad inkasa sociálního pojištění kvůli koronaviru.

Od roku 2017, kdy nastoupila bývalá koalice ANO a ČSSD, výdaje penzijního systému nabobtnaly o více než sto miliard. Senioři si polepšili v průměru o 4,5 tisíce korun.

Přestože tuzemská ekonomika až do pandemie zažívala své nejlepší roky, měl kabinet Andreje Babiše (ANO) přebytkový rozpočet pouze dvakrát. Na recesi se nepřipravil. Zvyšoval důchody a počty státních zaměstnanců, přidával jim na platech. Tyto mandatorní a kvazimandatorní výdaje představují velkou zátěž. Zvlášť penzijní systém se může na přelomu dekády po nástupu populačně silných ročníků ze sedmdesátých let začít hroutit.

Výpočet důchodu 2022 >>>

O kolik se v roce 2022 zvýší důchody

Pásma výše důchodů          Počet lidí                  Zvýšení od června 2022

8 až 12 tisíc korun                 0,33 milionu               222 až 438 korun

12 až 18 tisíc korun               1,75 milionu               438 až 762 korun

18 až 22 tisíc korun               0,24 milionu               762 až 938 korun

Pramen MPSV, ČSSZ

Pozn.: Starobní důchod převyšující 22 tisíc korun pobírá necelých 50 tisíc lidí