Důvěra v českou ekonomiku roste, zůstávají však obavy ze zvyšování cen

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia.cz

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
7
Fotogalerie

Důvěra v českou ekonomiku v červenci vzrostla. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 0,6 bodu na 97,7 bodu. Mezi podnikateli se očekávání zvýšilo o 0,9 bodu na 96,1 bodu. Naopak u spotřebitelů kleslo o 0,5 bodu na 105,7 bodu. Meziročně je celková důvěra v hospodářství u podnikatelů i spotřebitelů vyšší.

Mezi spotřebiteli pro příštích 12 měsíců mírně vzrostly obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Jejich pohled na vývoj vlastní finanční situace se téměř nezměnil, stejně jako úmysl spořit. Ve srovnání s červnem zůstaly také zhruba stejné obavy spotřebitelů ze zdražování a růstu nezaměstnanosti.

Růst důvěry podnikatelů v průmyslu pokračoval i v červenci, a to o 1,9 bodu na 96,2 bodu. "Současná celková ekonomická situace se z pohledu průmyslových podniků nezměnila. Podnikatelé zhodnotili současnou celkovou i zahraniční poptávku o něco hůře než v červnu.

Stav zásob hotových výrobků se podle aktuálního konjunkturálního průzkumu mírně snížil. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka," uvedli statistici. Podnikatelé v průmyslu se budou v příštích třech měsících snažit navýšit počet zaměstnanců. Ve stejném období očekávají průmyslové podniky rovněž zvýšení tempa výroby.

Podle ekonoma skupiny Roklen Michala Šoltése je nedostatek zaměstnanců v průmyslu větším problémem, než byl ve druhém čtvrtletí. "Nedostatek zaměstnanců se tak přiblížil nedostatečné poptávce, stále největší bariéře růstu průmyslu. Je pravděpodobné, že v příštím čtvrtletí bude nedostatek zaměstnanců atakovat pozici nejzásadnější bariéry," uvedl Šoltés.

Ve stavebnictví se důvěra podnikatelů v červenci meziměsíčně snížila o 3,6 bodu na 78,1 bodu. V obchodu indikátor důvěry vzrostl o 0,3 bodu na 100,4 bodu. Ve službách se důvěra podnikatelů zvýšila o 0,4 bodu na 97,4 bodu.