Dvě pětiny českých firem se chystají zvýšit své investice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Index mapující očekávání firem pro čtvrté čtvrtletí stoupl na 22,5 bodu. Jde o druhý nejvyšší výsledek v historii od podzimu 2013. Podnikatelé jsou v posledním čtvrtletí optimističtější, vedle svého oboru pozitivně vnímají vývoj celé domácí ekonomiky. Čtvrtletní index zveřejnila ČSOB.

Více než dvě pětiny firem očekávají, že jejich investice v následujících 12 měsících budou vyšší než v předchozím období. Naopak snížení jejich objemu předpokládá 31 procent. „Za zvýšením indexu stojí především zvětšený optimismus v případě dílčího indexu vývoje objemu investic. Podíl firem, které se chystají navýšit jejich objem, se mezikvartálně zvýšil o tři procentní body. Naopak podíl firem, které plánují menší investice než loni, se snížil o sedm procentních bodů,“ uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Dalším pozitivním signálem pro domácí ekonomiku je mezičtvrtletní nárůst podnikatelů spokojených s ekonomickou situací o šest procentních bodů. Za poslední dva roky vzrostl podíl zástupců firem, kteří vidí současnou ekonomickou situaci pozitivně, o 22 procentních bodů na 56 procent.

Za zvýšením indexu stojí především zvětšený optimismus v případě dílčího indexu vývoje objemu investic

Téměř polovina firem očekává pro poslední čtvrtletí tohoto roku zvýšení poptávky, snížení čeká jen pětina firem. „Podnikatelé se přestávají bát a opatrně se pouštějí do rozšiřování stávajících kapacit, i s ohledem na očekávanou rostoucí poptávku,“ dodal Manda.

Průzkum ohledně očekávání firem se uskutečnil mezi 500 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může teoreticky nabývat hodnot od minus 100 do plus 100 bodů. Celkový index je průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání. Na první čtvrtletí ukazatel činil 12,3 bodu, na druhé rekordních 23,1 bodu, na třetí 17,6 bodu.

Index očekávání firem roste. České firmy si opět více věří