EET bude povinná i pro trafiky, část z nich zavře

Desítky trafik hrozí ukončením činnosti kvůli EET.

Desítky trafik hrozí ukončením činnosti kvůli EET. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš ve Sněmovně s cedulí za EET i snížení sazby DPH u čepovaného piva
Andrej Babiš ve Sněmovně s cedulí za EET i snížení sazby DPH u čepovaného piva
EET
EET
5
Fotogalerie

Od začátku března se do projektu elektronické evidence tržeb zapojí také všechny trafiky. Z neoficiálních informací vyplývá, že kvůli zavedení EET může ukončit činnost několik desítek z nich. Většinou o tom uvažují menší nezávislí živnostníci. 

Celkem je v tuzemsku přibližně 17 tisíc trafik. Podle místopředsedy představenstva distributora tisku PNS Jindřicha Kadeřávka v takto velkém množství trafik běžně nastávají změny, kdy prodejní místa zanikají a nová vznikají, a počátkem února nelze říci, které provozovny skončí kvůli EET.
 
„Zatím můžeme jen odhadovat, že problém mohou mít prodejci, kteří už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti. Dále mohou být problémem technické a prostorové podmínky provozování jejich prodejny. Samozřejmě asi nelze vyloučit ani finanční náklady, i když to bude spíše účelové odůvodnění toho, že už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti,“ podotkl Kadeřávek.

Ve spolupráci s O2 se PNS podílela na vývoji speciálního EET řešení pro trafiky - e-kasy. „Snažili jsme se na celou věc dívat hlavně z pozice trafikanta. Šlo nám o jednoduchost, efektivitu a hlavně funkčnost. Pro trafikanty jsme připravili komplexní řešení z hlediska tisku. e-kasa zvládne načíst též položky, které PNS do trafik nedodává, například cigarety. Zároveň naši prodejci mohou využít prodloužené splatnosti, což v reálu znamená, že pokladnu zaplatí až za rok,“ vysvětluje Jindřich Kadeřávek, jak chce PNS náběh EET trafikantům usnadnit. 

„Na jednu stranu EET pro mnohé majitele trafik může být určitá zátěž, nicméně my se snažíme se na celou věc dívat z toho lepšího konce. V rámci EET dojde k elektronizaci prodejních míst a to znamená i příležitost, jak některé procesy výrazně zrychlit a zefektivnit,“ říká Jindřich Kadeřávek. 

Samotná elektronická výměna dat mezi trafikanty a distributorem tisku znamená výrazné zrychlení celého procesu a samozřejmě výrazně větší efektivitu. „Naši zákazníci budou určitě raději, když jim dovezeme méně kusů častěji a nebudou tak řešit každodenní problém s místem,“ říká Jindřich Kadeřávek.