Elektronické aukce se vyplatí - Praha při premiéře ušetřila třetinu

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: mediafax

Praha si pochvaluje výsledky první elektronické aukce. Díky novému systému snížila náklady na nákup kancelářského papíru o více než 30 procent. Novinářům to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zakázka byla vypsána na částku milion korun, město nakonec díky snižování nabídek během elektronické aukce zaplatí 640 tisíc korun.

„Je to skutečně veliký úspěch. Potvrdilo se nám, že forma elektronické aukce je nejefektivnější ve snižování ceny, že to je lepší než klasické hodnocení nabídek a vybírání nejlevnější nabídky,“ řekl Svoboda.

Do aukce se přihlásilo šest firem. Nejprve musely splnit požadavky magistrátu například na kvalitu papíru. Při přihlášení do aukce nejprve zadaly první nabídkovou cenu a pak mohly nabídku zlepšovat, tedy snižovat cenu.

„Pro soukromou sféru to je již běžná praxe, začíná se využívat i pro sféru veřejnou,“ poznamenal Svoboda k elektronickým aukcím. Jejich vyhlášení vedení města přislíbilo již na počátku roku. Chce přes ně nakupovat kancelářské potřeby nebo nábytek. Protože se podle primátora aukce osvědčily, magistrát nyní připraví další zboží, které by mohl jejich prostřednictvím nakoupit.

Podle představ, které již v minulosti vedení města zveřejnilo, by měl systém elektronických aukcí platit pro hlavní město i městskou policii.

Pražský magistrát byl v minulosti často spojován s netransparentním zadáváním veřejných zakázek. Kritizován byl především za projekt opencard, na nedostatky při zadávání zakázek při jeho realizaci poukázal i audit, který si magistrát nechal zpracovat.