Elektrowin rozjíždí Železný týden. Lidé mohou dát staré lednice do muzea

Recyklační víkend

Recyklační víkend Zdroj: Elektrowin

Dvanáct regionálních muzeí letos podpoří tradiční akci kolektivního systému Elektrowin nazvanou Železný týden. Akce se koná už počtvrté, má pomoci ke zvýšení zpětného odběru vysloužilých spotřebičů v České republice. Zájemci totiž mohou odevzdat své staré lednice a další nepoužívanou domácí techniku do muzea.

„Už tradičně se během září zvyšuje množství spotřebičů odevzdaných k recyklaci, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají,“ vysvětlil ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník. Železné týdny se v jednotlivých regionech postupně uskuteční od 5. do 28. září.

Lednička jako kus nábytku

Podle šéfa Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřicha Ondruše naši předkové sice slovo recyklace neznali, v každodenním životě se ale chovali velmi ekologicky. „Ještě před 150 lety zejména na venkově domácnosti neprodukovaly prakticky žádný zbytkový odpad, protože zužitkovaly téměř vše beze zbytku,“ dodal Ondruš.

Ani zámožnější městské domácnosti dlouho neřešily, kam s vysloužilými elektrospotřebiči. Ještě ve 30. letech minulého století byl totiž třeba nákup ledničky velký luxus, a když taková lednice dosloužila, zůstávala v bytě jako kus nábytku.

I díky tomu se například pražskému Národnímu technickému muzeu daří získávat cenné přírůstky. Jen během loňského zářijového recyklačního víkendu sem návštěvníci přinesli zhruba stovku spotřebičů, z nichž kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi i dvě ledničky staré 80 let.

„Přelom 80. a 90. let už ale tak dobře zdokumentovaný nemáme, alespoň ne v oblasti elektrotechniky, informatiky a akustiky,“ upozornil Hynek Stříteský, ředitel Muzea elektrotechniky a médií, které je součástí NTM. Podle něj s nástupem tržní ekonomiky domácnosti zrychlily obměnu elektroniky i jiných spotřebičů, jejichž historickou hodnotu si tehdy nikdo neuvědomoval.

Exponáty do sbírek

Podobně jako NTM chce letos využít Železný týden k rozšíření sbírek také Muzeum východních Čech v Hradci Králové, jehož motto zní „sbíráme Vaše vzpomínky“. „Po výběru se mohou přinesené spotřebiče stát součástí muzejních sbírek a v budoucnu tak vydat dalším generacím svědectví o každodenním životě v minulosti i o dějinách techniky a průmyslu,“ vysvětlil kurátor Josef Šrámek.

Elektrowin je největším kolektivním systémem
Firma zajišťuje zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v Česku. Od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala přes 10,5 milionu spotřebičů o celkové hmotnosti 200 tisíc tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Firma není založená za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří na 1250 sběrných míst v 1145 městech a obcích, 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3000 obcích.

Do jednotlivých muzeí také během září zavítá unikátní pojízdné Recyklatorium, které vybídne návštěvníky k odložení drobného vysloužilého elektrospotřebiče, a to za odměnu. Za odevzdaný spotřebič čeká každého sleva na vstupném a dárek jako odměna za šetrný přístup k životnímu prostředí.

„Každý, kdo přinese spotřebič, se zároveň stane ‚hrdinou recyklace‘,“ doplňuje Roman Tvrzník s tím, že příchozí si také mohou otestovat své znalosti recyklace ve vědomostním kvízu přímo v Recyklatoriu. „Kromě dalších dárků si odnesou i upomínkovou fotografii s Recyklatoriem nebo dokonce jedinečný výtisk časopisu s vlastní fotografií na titulní straně,“ doplnil Tvrzník.

Využije se téměř vše

Všechny staré spotřebiče se ovšem do muzeí nevejdou. Díky systému jejich zpětného odběru a recyklace, který v ČR funguje od roku 2005, se ale daří při výrobě nových využít většinu materiálů obsažených ve vyřazených výrobcích.

Vysloužilce z domácností může každý zdarma odevzdat nejen během zářijových Železných týdnů v regionálních muzeích, ale na kterémkoli ze sběrných míst v celé ČR, a to po celý rok. Jen Elektrowin už jich ve spolupráci s městy a obcemi, prodejci elektra nebo třeba dobrovolnými hasiči vytvořil na 12 000.