Evropské země se o digitální kočovníky jen perou. Česko stojí stranou a marní šanci

Práce na dálku

Práce na dálku Zdroj: ČTK

Po světě kočuje na 35 milionů vysoce kvalifikovaných odborníků, pro které se vžilo označení digitální nomádi. Mají nadprůměrné příjmy a stejně nadprůměrné výdaje. Na jednom místě se zdržují zhruba půl roku a celá řada zemí by ráda byla tím jedním místem. Od přílivu nomádů si slibují oživení ekonomiky a pracovního trhu. Proto se snaží na kočovníky aktivně působit. „Je to příležitost získat lidi s vyšší kupní silou a odbornou kvalifikací,“ shrnuje partnerka v daňovém a právním oddělení společnosti Deloitte v ČR Tereza Kavan Klimešová, která se zaměřuje na globální mobilitu zaměstnanců.

Blízkost moře nebo nízké životní náklady už nejsou hlavní a jediná nomádská kritéria. O tom, kde se usadí, nově rozhoduje i vstřícnost úřadů. Za poslední tři roky více než 25 zemí zavedlo nový typ víz určených digitálním nomádům a vzdáleným pracovníkům. Další se na to chystají, jak plyne z nového reportu věnovaného vzdáleným formám práce. Mezi nimi jsou jak jihoevropské, tak pobaltské státy. Česko, stejně jako další středoevropské země s výjimkou Maďarska, o odborníky na volné noze zájem nemá, čímž patrně přichází o zajímavé ekonomické příležitosti.

Jak prospějí

Čtyři pětiny nomádů tráví na stejném místě tři až devět měsíců a v průměru za tu dobu utratí 136 až 400 tisíc korun. Více než polovina z nich bydlí v hotelích a další třetina v bytech pronajatých přes Airbnb. Každý druhý digitální kočovník pracuje podle statistik v dynamických oborech, jako jsou marketing, IT nebo e-commerce.

„Digitálními nomády jsou ve valné většině lidé s vysokými příjmy, které utrácejí ve zvolené destinaci. Navíc tam mohou sami začít podnikat a vytvořit nová pracovní místa pro místní,“ komentuje Kavan Klimešová.

Snaha získat tyto majetnější, kvalifikovanější a dlouhodobější turisty motivuje státy k úpravě vízových podmínek, které mají být vstřícnější k zahraničním pracovníkům na volné noze. Hlavním lákadlem je daňová úleva, nebo dokonce časově omezená výjimka, s nimiž jsou nomádská víza často spojená.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!