Exekutor Tomáš Vrána rezignoval, skončí příští rok na jaře

Tomáš Vrána

Tomáš Vrána Zdroj: Profimedia

Exekutor Tomáš Vrána rezignoval na svoji funkci, kterou dlouhá léta zastával v přerovském exekutorském úřadu nesoucím jeho jméno. "Exekutorskou činnost ukončím příští rok v březnu," řekl Vrána. O jeho odvolání usiloval ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který na přerovského exekutora v polovině května kvůli četným stížnostem podal kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Rozhodl jsem se pro tento krok (rezignaci) po zralé úvaze. Jsem již unaven neustálým mediálním tlakem a útoky vůči mé osobě. Od samého počátku exekutorského úřadu se snažím pracovat tak, abych v maximální míře přispěl k co nejvyšší vymahatelnosti neuhrazených pohledávek. Dnešní doba však není těmto snahám příznivě nakloněna,“ uvedl Vrána, který svoji rezignaci předal ministerstvu spravedlnosti.

Vrána stojí v čele přerovského exekutorského úřadu, který patří mezi tři největší tuzemské instituce zaměřené na exekuce, od roku 2001. V pozici soudního exekutora zůstane do 31. března 2016, kdy exekutorský úřad převezme nástupce vzešlý z výběrového řízení organizovaného Exekutorskou komorou.

Svůj mandát budu vykonávat s maximálním nasazením až do dne, kdy úřad předám svému nástupci

„Svůj mandát budu vykonávat s maximálním nasazením až do dne, kdy úřad předám svému nástupci. Předání úřadu je vzhledem ke stovkám tisíc rozpracovaných exekučních kauz mimořádně náročné a vyžaduje několikaměsíční důkladnou přípravu,“ uvedl Vrána.

Ministerstvo spravedlnosti podání kárné žaloby na Vránu v květnu zdůvodnilo tím, že se množí stížnosti na činnost přerovského exekutorského úřadu. Jeho pracovníci podle ministerstva například vstoupili do rodinného domu, který byl určen k dražbě, i bez přítomnosti jeho majitele. Prohlídky se zúčastnili zájemci o tuto nemovitost. Podle přerovského úřadu je ale tento postup obvyklý a exekutoři prý zákon neporušili.

Exekutorský úřad Přerov zahájil činnost v roce 2001. Přibližně 70 procent exekucí provádí na Moravě a 30 procent v Čechách. Exekutorský úřad Přerov zaměstnává zhruba dvě stovky lidí a ročně provede několik desítek tisíc exekucí.

V exekucích se chystají změny