Exministr Dlouhý chce šéfovat Hospodářské komoře

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: CTK

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý hodlá kandidovat na funkci prezidenta Hospodářské komory České republiky. Spolu s ním se o místo uchází dalších pět lidí. Mezi nimi je i současný šéf komory Petr Kužel.

„Hospodářská komora možná trošku uvolnila prostor, který má. Není tak přitažlivá pro své členy, není dostatečně tvrdým oponentem vlády. Prostor tady je a je zajímavé, v něčem pomoct,“ zdůvodnil Dlouhý své rozhodnutí kandidovat.

Kandidátů na prezidenta komory je celkem šest, jak potvrdila mluvčí instituce Lenka Vodná. Jména však neuvedla. Podle Hospodářských novin se o místo uchází kromě Dlouhého také jablonecký podnikatel Vladimír Opatrný a nynější šéf komory Kužel, který v současné době čelí vyšetřování kvůli machinacím s dotacemi. Kužel však pochybení popírá.

Vladimír Dlouhý
Dlouhý zastával od roku 1990 do roku 1992 funkci ministra hospodářství, a poté ministra průmyslu a obchodu až do roku 1997, kdy se při vládní krizi z politiky stáhl. Pak pracoval jako poradce společnosti ABB a banky Goldman Sachs a také vyučoval ekonomii na vysokých školách. Loni se chtěl v přímé prezidentské volbě ucházet o post hlavy státu, ale ministerstvo vnitra jeho kandidaturu odmítlo zaregistrovat kvůli nedostatečnému počtu podpisů na petičních arších.