Exportérům do Turecka se rozšíří možnosti pro financování vývozu

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Českým exportérům do Turecka se rozšíří možnosti pro financování a pojišťování vývozu. Státní Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) bude při pojišťování vývozu do země spolupracovat se Sberbank a tureckou DenizBank.

EGAP s bankami podepsal třístranné memorandum o spolupráci. „Podpis memoranda vnímáme jako první reálný krok k posílení vzájemné spolupráce, která bude prospěšná pro české i turecké vývozce a dovozce,“ uvedla ředitelka exportního financování DenizBank Birgul Callaghan. Třístranná spolupráce je důležitá i pro Sberbank, která na českém trhu poskytuje exportní financování a dlouhodobě s EGAP spolupracuje.

„Doposud jsme byli vnímáni jako banka s výborným přehledem a zkušenostmi z exportního financování zejména v zemích SNS. Jsem rád, že do tohoto portfolia regionů přidáváme i Turecko, kde máme potřebné know-how a silného partnera v podobě DenizBank, patřící do celosvětové skupiny Sberbank“ uvádí Vladimír Šolc, generální ředitel Sberbank CZ.

„V každé zemi se snažíme najít vhodného partnera v podobě silné banky, takže jsem velmi rád, že ode dneška můžeme začít spolupracovat s DenizBank, která je pátou nejsilnější soukromou bankou v Turecku a podporuje export i import,“ uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

České firmy nyní mají rozjednaní v zemi především zakázky pro stavbu vodních elektráren. Velký potenciál je ale podle Procházky i v dalších sektorech, například při výstavbě spaloven komunálního odpadu, vývozu obráběcích strojů, stavbě čističek odpadních vod, exportu technologií pro potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl a železniční a městskou dopravu.

Export do Turecka je z pohledu pojišťovny významný - současná angažovanost EGAP je v této zemi téměř 27 miliard korun. Patří tak k pětici států, kam s pojištěním EGAP nejčastěji míří český export. Do této doby šlo téměř výhradně o podporu vývozu v oblasti energetiky.