Exposlanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř jsou venku z vazby

Exposlanec Ivan Fuksa opouští vazební věznici v Ostravě

Exposlanec Ivan Fuksa opouští vazební věznici v Ostravě Zdroj: ctk

Bývalý poslanec Ivan Fuksa (ODS) jako první z trojice exposlanců v úterý před 22. hodinou opustil ostravskou vazební věznici. Na svobodu se dostal zhruba po měsíci díky rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně, který jej stejně jako jeho stranické kolegy Petra Tluchoře a Marka Šnajdra vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Po chvíli ho následoval Marek Šnajdr, poslední vyšel z vazby Tluchoř.

„Byl to nejdelší měsíc mého života. Nedobrovolně jsem se stal pokusným králíkem státního zástupce Ivo Ištvana,“ řekl Fuksa novinářům a označil své obvinění za nesmyslné.

Podle Šnajdra musí země očekávat zásadní diskusi o roli „některých aktérů v této pseudokauze“. Oba pak ihned zamířili za svými rodinami.

Podle bývalého ministra zemědělství Fuksy se k němu personál věznice choval velmi korektně. „Ale to prostředí je katastrofální pro člověka, který je zvyklý 16 hodin denně pracovat,“ uvedl. „Hlady se tam netrpí,“ dodal.

Chování členů vězeňské služby pochválil i Šnajdr. Přislíbil, že se ke svému obvinění „velmi aktivně vyjádří“, ale až po návratu domů. „Tyto hodiny patří mé rodině“, dodal.

„Především chci poděkovat nezávislému soudu, který mi umožní uchovat si víru v Česko jako právní stát,“ řekl novinářům po opuštění věznice Tluchoř, pro kterého prý byly nejhorší okamžiky po zatčení policií a první minuty v cele předběžného zadržení. Stejně jako Fuksa se Šnajdrem poděkoval zaměstnacům vězeňské služby za korektní chování. „Potřebuji trochu prostoru se oklepat, pak se k dalším věcem vyjádřím,“ doplnil Tluchoř, na kterého čekala před věznicí manželka.

Šnajdr, Tluchoř a Fuksa se po rebelii proti vedení své strany loni vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státních firem. Policie a státní zástupce v tom spatřují formu korupce.