Exšéf NKÚ Dohnal v kauze luxusních bytů potřetí od soudu odešel čistý

František Dohnal

František Dohnal Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes již potřetí nepravomocně osvobodil bývalého prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, který čelí obžalobě z využívání nepřiměřeně luxusních bytů za peníze státu. Případem se bude znovu zabývat městský soud, proti verdiktu odvolal státní zástupce. Obvodní soud už dvakrát Dohnala osvobodil, odvolací senát oba rozsudky zrušil a kauzu vrátil k novému projednání.

Podle soudkyně Ivy Fialové bylo Dohnalovo bydlení ve srovnání s podobnými úředníky nejlevnější a k tomu si sám na byt přispíval. Dohnal si verdikt nevyslechl osobně, protože se z jednání ze zdravotních důvodů omluvil.

V době, kdy byl šéfem úřadu, měl Dohnal od státu podle zákona nárok na přiměřené bydlení. Podle státního zástupce si vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. Úřad za tyto nemovitosti platil skoro 76 tisíc korun měsíčně.

Podle žalobce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze. Dohnalovi hrozí v kauze kvůli údajné škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení.

Dohnal od počátku obvinění odmítá. Podle něj má kauza politické pozadí. Jeho advokát Václav Vlk uvedl, že v rámci částek, které na bydlení využívají ostatní funkcionáři, se bývalý prezident pohyboval vždy na spodní hranici. Dohnal také již podal na NKÚ žalobu. Od doby, kdy se případ jeho bydlení dostal do médií, si totiž začal sám platit nájem a nečerpal náhrady. Když o ně úřad požádal, odmítl mu je proplatit.

Podle jednoho z dalších obhájců, Jana Lžičaře, by jeho klient utratil mnohem více peněz, pokud by si bydlení v Praze nenašel a využíval řidiče z Jihlavy, kde do té doby s rodinou žil. Právník se také domnívá, že by zákonodárci měli jasně definovat, na co mají ústavní činitelé právo. Zda byly mužovy byty přiměřené, by prý neměl řešit soud.