Exšéf Tatry Adams získal statisícové odškodné za neoprávněné stíhání

Bývalý šéf Tatry Ronald Adams

Bývalý šéf Tatry Ronald Adams Zdroj: ctk

Stát musí bývalému generálnímu řediteli automobilky Tatra Ronaldu Adamsovi vyplatit odškodné 435 tisíc korun jako náhradu za neoprávněné zadržení a trestní stíhání. Rozhodl o tom Městský soud v Brně. Adamse zadržela jihomoravská policie v roce 2012, vinila jej z podplácení. Soud Adamse o rok později zprostil obžaloby v plném rozsahu.

Ministerstvo spravedlnosti již dříve konstatovalo, že kroky policie a státního zástupce byly nezákonné, a přiznalo Adamsovi odškodné ve výši 120 tisíc korun. Soud odškodnění navýšil a připočítal k němu úroky z dosud nezaplacené částky. Zástupce státu se proti rozhodnutí odvolal, případ tak postupuje ke Krajskému soudu v Brně.

„Zahájení tohoto trestního stíhání bylo evidentně nestandardní,“ uvádí se v odůvodnění rozsudku. Důkazy prokázaly, že trestní stíhání bylo zahájeno na podnět bývalého ministra Martina Bartáka. Ten v té době čelil obvinění ze stejného trestného činu jako Adams, který v případu figuroval jako svědek.

„Podnět k zahájení trestního stíhání žalobce byl dán zcela účelově a cílem trestního stíhání žalobce bylo jeho znevěrohodnění jakožto svědka“ v korupčních kauzách vztahujících se k Bartákovi. Soud rovněž konstatoval, že „postup při zatčení žalobce a jeho umístění do cely předběžného zadržení nebyl zcela standardní, kdy zejména vyžadování dalších lékařských vyšetření bylo zcela mimo rámec standardního vyšetřovacího postupu”.

„Výše finanční náhrady v této kauze není rozhodující. V tomto případě šlo o principiální otázky pravdy a spravedlnosti a soud svým verdiktem prokázal, že pravdu nalezl,“ komentoval verdikt Adams. „Je smutné, že se takovéto věci mohou stávat v zemi, jako je Česká republika, je ale zároveň povzbuzující, že všechny soudní instituce, které se případem po celou dobu zabývaly, nakonec jednoznačně nalezly pravdu a prosadily spravedlnost,“ dodal.

Krátce po Adamsově zadržení prodala ČSOB své pohledávky za Tatrou J&T bance, která je následně prodala firmám vlastněným podnikateli Jaroslavem Strnadem a René Materou. Ti poslali Tatru do exekuce, jiná firma vlastněná Srnadem a Materou poté Tatru koupila v dražbě za vyvolávací cenu. Firma nyní nese jméno Tatra Trucks. Svědek, který je akcionářem mateřské společnosti Tatra a.s., uvedl, že zadržení a stíhání Adamse spustilo proces rychlého prodeje automobilky.