Finance vypracovaly databázi nákladů nemocnic. Rozdíly jsou markantní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo financí sestavilo databázi údajů o nákladech nemocnic a úhradách zdravotních pojišťoven. Již první výsledky podle ministra Andreje Babiše (ANO) ukazují na výrazné rozdíly v úhradách za stejné výkony. Ministerstvo zdravotnictví databázi zpochybnilo. Babiš zdravotnictví často kritizuje a nedávno se s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) dostal do sporu kvůli nemocničním auditům.

Nová databáze podle mluvčího MF Radka Ležatky obsahuje přes devět milionů hospitalizací, 100 milionů dokladů a na 500 milionů kódů výkonů, léků a materiálů za období pěti let.

„Již první výstupy poukazují na značné rozdíly v úhradách za výkony, nákladech za léky a zdravotnické prostředky a za srovnatelnou péči mezi jednotlivými nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami,“ uvedl Babiš, který před časem mimo jiné prohlásil, že nevěří, že ministr Němeček rozkryje financování resortu.

Počátek systémových změn

Sestavení databáze považuje ministerstvo financí ale jen za „počáteční fázi dlouhodobého procesu podpory systémových změn v oblasti financování zdravotnictví a zvyšování ekonomické efektivity poskytované zdravotní péče“.

Data mají využívat oba resorty a mají pomoci zprůhlednit finanční toky mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami a snížit nadbytečné náklady ve zdravotnictví.

Audity, kvůli kterým se ministerstvo financí a zdravotnictví nyní přou, se týkají čerpání peněz z EU z let 2008 až 2013, a to na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center.

Nemocnice tvrdí, že jejich postup prošel kontrolou různých institucí několikrát a ty žádná pochybení nenašly. Ministr Němeček sice připustil, že se nemocnice mohly ve využití peněz dopustit chyb, trvá však na tom, že nemocnice musí mít možnost vše vysvětlit. Objevily se totiž informace, že o tom, jak audity mají dopadnout, bylo údajně rozhodnuto předem.

Němeček: Objev jako Amerika

„Zpráva o databázi je zarážející, protože zákony jasně definují možnosti zpracování dat podobného rozsahu a ministerstvo financí není v těchto zákonech zahrnuto jako zpracovatel dat zdravotních pojišťoven,“ reagoval na zprávu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Podle něj je zarážející i to, kde vzaly finance metodiku ke zpracování dat o hospitalizacích. „Je veřejným tajemstvím, že tuto metodiku nemáme v ČR v pořádku. Je-li tedy hlavním objevem projektu, že vykazování hospitalizační péče a její úhrady v ČR neprobíhají standardně a transparentně, pak jde o objev srovnatelný s objevem Ameriky,“ prohlásil.

Němeček připomněl, že problémy s financováním nemocniční péče vedly už před řadou měsíců k tomu, že ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zahájilo ministerstvo komplexní práci na novém pojetí úhrad tak, aby v budoucnu byl systém maximálně spravedlivý a odrážel skutečně oprávněné náklady.